Društvo

Zaječarski vaspitač Bojan Ćirić dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete (FOTO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Bojan Ćirić, vaspitač predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru već godinama piše pesme, priče i dramske tekstove za decu, a za veliki broj svojih pesama komponovao je i muziku.

Inspiraciju za sve što radi pronalazi u svoj deci kojom je, kako kaže, na obostrano zadovoljstvo okružen svakodnevno.

On je za izuzetno zalaganje u radu i doprinos u zatupanju interesa dece i porodica od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkkog razvoja minulih dana dobio Svetosavsku nagradu, zbog čega je za njega u salonu Gradske uprave danas organizovan i prijem.

Diplomirani vaspitač koji je po završetku studija radio sve, samo ne ono za šta je školovan, posao je dobio tek kada je postao osoba sa invaliditetom. U Predškolskoj ustanovi „Đilići“ u Zaječaru radi od 2011. godine, a decu uči da poštuju različitosti, da se vole i budu srećna.

“ Kad se prvi put sretnem sa decom koja se upišu u naš vrtić ja sa njima imam običaj da odigram igru „ćorave bake“. Tako im objasnim da neću uvek moći da vidim i da će mi trebati njihova pomoć.

Tu se sva komunikacija na temu mog hendikepa završava i mi postajemo jednaki.

Ponosan sam na to što sam toj deci model pomoću koga oni razvijaju empatiju“, istakao je vaspitač Boki.

Osim što piše pesme Bojan piše i scenario za pozorišne predstave koje izvodi sa svojim koleginicama. U planu ima da sa kolegenicama izda knjigu pod nazivom „Da nam dođe proleće“ koja će govoriti o različitostima u svim sferama života.

zamedia.rs

“ Reč je o dramskom tekstu na osnovu kojeg u saradnji sa mojim kolegenicama izvodim i predstavu za sve mališane u zaječarskim vrtićima.

Oni su mi neisrpna inspiracija u životu i ja njih tako nagrađujem, pišući za njih i o njima“.

Boki je na jedan predivan način deci objasnio pojam različitosti, ali i modus kako bi trebalo da se odnosimo prema drugima koji nam nisu slični.

Jer kako je istakao „nema dobrih i loših ljudi, već samo dobrih i loših načina na koji se ophodimo jedni prema drugima“.

Zato će se i ubuduće truditi da deci sa svojim kolegama prenosi pozitivnu energiju i da ih nauči da odu u svet po neka znanja, ali i da se sa tim znanjima vrate i da ih primene u našem gradu kako bi kao zajednica postali bolji.

Dodaj komentar