fbpx
Društvo

Zaječarski predškolci obeležili Svetski dan životne sredine

FOTO: zajecaronline.com

U dvorištu OŠ „Ljuba Nešić” i OŠ „Desanka Maksimović” u Zaječaru održana je radionica i Kviz na platou između škola, povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine – 5. juna.

U kvizu su učestvovali predškolci, koji su između ostalog skupljali papiriće i otpatke iz školskih dvorišta. Ideja ove akcije je da najmlađi sugrađani nauče šta je životna sredina i kako da je čuvaju, kaže dr Ivana Smiljković, Odsek za promociju zdravlja – ZZJZ „Timok” Zaječar.

“Ideja je bila da sa njima, kao sa najmlađom populacijom, obeležimo ovaj dan. Oni su skupljali iz školskih dvorišta papiriće i otpatke. Zatim smo organizovali kviz. U narednom periodu češće ćemo se viđati sa mlađom populacijom. Na ovaj način smo i edukovali decu, jer je ovo zdravstveno-edukativna aktivnost. Pričali smo sa decom o tome gde se baca đubre i šta je životna sredina, na koji način oni mogu da zaštite životnu sredinu. Kroz igru, smeh i zabavu naučili smo decu mnogim stvarima i da je životna sredina sastavni deo naših života”, istakla je dr Ivana Smiljković.

FOTO: zajecaronline.com

„Kancelarija za mlade grada Zaječara rado uzima učešće u ovakvim manifestacijama. Jedan od ciljeva nam je stvaranje dobrog društva. Naša primarna ciljna grupa jesu mladi ljudi i zbog toga gledamo da što više učestvujemo u ovakvim akcijama”, poručila je Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka za mlade, Kancelarija za mlade grada Zaječara.

Ovu manifestaciju, organizovali su Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar i Kancelarija za mlade grada Zaječara. Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) usvojen je 5. juna 1972. godine, na konferenciji u Stokholmu, od kada se i obeležava Svetski dan zaštite životne sredine.

Dodaj komentar