FOTO: Odred izviđača "Đorđe Simeonović" Zaječar

Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara priredio je akciju za svoje najmlađe članove i njihove roditelje. Oni su proteklog vikenda posetili kanjon Vratne, nedaleko od Negotina.

Preko 60 izviđača uživalo je u prirodnim lepotama Vratne, uz zabavne igre poput nadvlačenja konopca, primena izviđačkih veština u praksi. Takođe, ovom prilikom obišli su i manastir Vratnu.

FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Izlet je počeo polaskom iz Zaječara u ranim jutarnjim satima. Dva autobusa prevezla su ove avanturiste do kanjona Vratne, za nešto manje od dva sata. Nakon kraćeg odmora, izviđači su krenuli u obilazak kanjona.

„Ovog puta su i roditelji dece iz odreda izviđača učestvovali u aktivnostima odreda. Bilo je čak i onih kojima je ovo prvi susret sa izviđačima, što je i bilo dovoljno da tog dana postanu najnoviji članovi odreda“, navode iz IO „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara.

FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

U samom kanjonu nalaze se najveći prirodni mostovi u Evropi – prerasti Vratne. Ova džinovska prirodna zdanja, zajedno sa prelepom šumom, izmamila su osmehe i oduševljenje svim učesnicima akcije.

„Tokom same šetnje, „poletarci“ i „pčelice“ su učili o tome kako da se ponašaju u prirodi, kako se bezbedno kretati kroz šumu i savladavati prepreke na putu. Ni strme staze do vidikovca za njih nisu bile problem. Trud se isplatio i sa vrha jednog od kamenih mostova nagrađeni su pogledom koji oduzima dah“, poručuju iz IO „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara.

FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Ispod samih prerasti, „poletarci“ su se uspešno oprobali u pravljenju drvenih mostova preko omanjih vodenih površina. Stariji članovi odreda su im pričali o načinu nastanka prirodnih mostova, koliko ih ima i koliko su visoki.

„Videti ove kapije visine od preko 30 metara je definitivno bilo vredno truda, pa se niko od učesnika akcije ni jednom nije požalio na umor“, kažu u zaječarskom izviđačkom odredu.

FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Po povratku iz kanjona, krenuli su ka manastiru Vratna. Ko je želeo, mogao je da obiđe manastir, a zatim je usledio ručak u prirodi. Potom su usledile i razne igre, slanje poruka zastavicama, orijentacija uz pomoć karte. U kasnim popodnevnim satima, nakon pakovanja opreme, oprostili su se od žubora reke Vratne i krenuli ka Zaječaru.

FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Članovi odreda i organizatori ove akcije veoma su zadovoljni time kako je protekao izlet. Sav prethodni rad sa decom i njihova obuka za boravak u prirodi su na ovoj akciji došli do potpunog izražaja.

Iz IO „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara poručuju da njihovi članovi sa nestrpljenjem iščekuju sledeću akciju.

FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar
FOTO: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here