fbpx
Društvo Izdvajamo

Zaječarski izviđači dobili zvanje Odred orlova (FOTO)

Foto: OI "Đorđe Simeonović"

Na ovogodišnjem Izviđačkom stroju u Nišu, u Domu Vojske Srbije,  odred izviđača ,,Đorđe Simeonović“ proglašen je za ,,Odred orlova“. Zvanje „Odred orlova“, predstavlja najviše zvanje koje jedinice Saveza izviđača Srbije mogu dobiti za izvanredan rad u protekloj izviđačkoj godini.

U nedelju 17. novembra u Nišu je održan Izviđački stroj, tradicionalna godišnja aktivnost Saveza izviđača Srbije, na kojoj se dodeljuju odlikovanja najboljim jedinicama i pojedincima, članovima Izviđačke organizacije.

Odred izviđača ,,Đorđe Simeonović“ proglašen je za ,,Odred orlova“. 

Foto: OI “Đorđe Simeonović”

Načelnik odreda Željko Đokić dobio je najveće izviđačko zvanje ,,Izviđač orao“.

Time je odred svrstan u jedanaest najboljih odreda u Srbiji u 2019. godini.

Dobitnik zlatnog javorovog lista je Saša Nikolić, dok su Branislav Živić, Ivan Stefanović i Radomir Mirčić, dobili srebrni javorov list sa zracima.

Foto: OI “Đorđe Simeonović”

Pored dobijenih zvanja, pojedini članovi odreda su dobili odlikovanja za deset i  dvadeset godina rada u izviđačkoj organizaciji.

Dva istaknuta člana zaječarskih izviđača Predrag Nicić – Nica i Nebojša Neli Simeonović dobitnici su Plakete „Dr Miloš Đ. Popović“ koja se dodelјuje izviđačima, odredima, savezima, prijatelјima organizacije i drugim zaslužnim pojedincima i organizacijama koji neprekidno rade najmanje 25 godina i koji su naročito doprineli ostvarivanju cilјeva i zadataka i ukupnoj društvenoj afirmaciji Saveza.

Odred izviđača ,,Đorđe Simeonović“ na ovogodišnjem izviđačkom stroju u Nišu predstavljalo je četrdesetak izviđača, mahom mladih pčelica i poletaraca koji su prvi put na ovakvoj svečanosti. Nakon toga izviđači su posetili logor na Crvenom krstu i niška tvrđava.

Foto: OI “Đorđe Simeonović”

Niš je ugostio oko 150 najboljih izviđača Srbije nakon 17 godina, a domaćin ovogodišnjeg okupljanja bio je Odred izviđača „Josif Pančić“.

Aktivnosti mladih članova OI “Đorđe Simeonović”…

Zaječarski izviđači ove jeseni, svakog vikenda, organizuju akcije i realizuju svoj program vaspitanja dece kroz realizaciju izviđačkog programa. Obišli su jedno etno selo u blizini Zaječara, organizovali izviđačke igre povodom Hajduk Veljkovih dana, više puta boravili na Grliškom jezeru, posetili Vanjin jaz, Lazarevu pećinu i sproveli još niz akcija na kojima su uvežbavali svoje izviđačke veštine. Nedavno je pedestak članova odreda provelo je u blizini sela Zlot u planinarskom domu Belejevina. Na toj lokaciji zaječarski izviđači su uz pomoć članova radio kluba Zaječar učestvovali u akciji (Jamborre On The Air – Jamboree On The Internet). U ovoj akciji skauti širom sveta su tokom vikenda uspostavljali veze sa ostalim vršnjacima gde god se oni nalazili na planeti. 

Dodaj komentar