fbpx
Neke sjajne priče

Zaječarske fudbalske legende – PREDRAG BUBANJA

Rođen 1945. godine u Vražogrncu kod Zaječara.

Legendarni Buki, borbeni i srčani napadač, fudbaler prvoligaškog kalibra koji je, uz više discipline van terena, mogao biti i evropskog. Zanimljivo je to da je karijeru počeo kao golman, deo generacije koja je prva stasavala na novoizgrađenom stadionu na Kraljevici 1962. godine, zajedno sa Pogarčićem i Ljubinkom Nikodijevićem, a takođe i sa legendarnim rukometnim golmanom Pujom Ninićem .

1969. godine odlazi u Crvenu Zvezdu kod Miljana Miljanića, međutim jaka konkurencija jednog od najboljih timova Crvene Zvezde u istoriji ga već na polusezoni šalje u RFK Bor koji je tada bio prvoligaš.

Na meču protiv svog nekadašnjeg kluba uradio je ono što je retko kome polazilo za ”nogom” – na Marakani postiže het-trik u porazu Bora od Crvene Zvezde 5:3, 22. marta 1970. godine.

1971. godine Borani ispadaju iz Prve lige, a Crvena Zvezda ga prosleđuje kruševačkom Napretku. U dresu Bora je odigrao 73 prvoligaška meča i upisao 16 pogodaka.

Dres Napretka oblačio je dva puta, a prvi put je to bilo do 1975. godine.

U to vreme, u Kolumbiji, polako se pravi jugoslovenska fudbalska kolonija. Na poziv Sime Vilića, nekadašnjeg trenera Bora, odlazi u poznati kolumbijski klub America de Cali gde čak biva izabran za najboljeg igrača. Dres Americe de Cali u tom periodu nosili su i njegovi nekadašnji igrači iz Bora, legendarni golman Joca Hajduković i Dušan Sopić.

1976. godine se vraća u Kruševac i pomaže Napretku da nakon 25 godina ponovo izbori status prvoligaša, a onda oblači dres Timoka, kluba u kojem je i ponikao.

Danas živi na Novom Zelandu sa suprugom Oliverom i kćerkom Milicom.

Koliki je boem i veseljak bio Predrag Bubanja videćete u narednom tekstu lista ”NIN” koji je nazvan ”Boemska rapsodija”, kako su se i nazivali Bukijevi golovi u dresu kruševačkog Napretka.

Izvor: zaječarske fudbalske legende

Dodaj komentar