Kultura

Zaječarska publika uživala u gorkoj komediji „Krivac“ Narodnog pozorišta iz Sofije: „Zoranov brk“ dobila glumica Emanuela Škodreva!

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
NPTK "Zoran Radmilović" Zaječar

Gorka komedija naravi, kroz koju reditelj Jurij Dačev vešto vodi glumce obrađujući večitu temu: ko je „Krivac“ – mi ili vreme oduševila je zaječarsku publiku četvrte večeri 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Publika je uživala u predstavi „Krivac“ u izvođenju Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ iz Sofije, a ovo je jedan od najuzbudljivijih i iznenađujuće aktuelnih komada jednog od najboljih bugarskih pisaca Dimitra Dimova, u kojem pomenuti reditelj okuplja zvezdanu plejadu glumaca, kao što su Stojan Pepelanov, Ilijana Kodžabaševa, Hristo Češmedžijev, Viktorija Koleva, Pavel Ivanov i Emanuela Škodreva.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Od mnogih monstruoznih društvenih anomalija izdvaja se jedna koja kao da se najlakše zaboravlja – licemerna besprekornost, kojom se poriče ili prenebregava nepredvidiva silovitost osećanja, čineći od čoveka računajući deo duga ili korisnosti.

Predstava, tako, inspiriše i nagoni gledaoca na putovanje i prema samom sebi, sa šarmom otmenog načina života građana stare Sofije, sa dahom ljubavi i teatralnosti, sa istinom da smo svi skloni da drugima govorimo samo ono što ni sami ne možemo sakriti.

Ocenjujući dramu kao gorku komediju naravi, reditelj Jurij Dačev još kaže:

„Junake ove predstave muče strahovi, ograničenja, iluzije i klišei s kraja pedesetih godina 20. veka.

Ipak, njihova ljudska priroda ne može biti prepoznata samo u tom sukobu“, ističe Dečev.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Akteri ove drame poseduju i destruktivnu senzualnost karakterističnu za junake Dimovljevih romana. A ta mana, osim što je težak poklon, nije nešto što se može objasniti vremenom.

„Krivac“ je čudan i veoma usamljen komad u bugarskoj drami, sa neobjašnjivom privlačnošću likova, sa neizbežnom katastrofom, sa neproduktivnom iskrenošću.

Ipak, naš stalni nesporazum o podeli krivice, naše, tuđe i one koju nam određuje vreme čini ovaj komad vrlo aktuelnim.

Žiri kojim predsedava Nebojša Bradić doneo je odluku da Zoranov brk dobije Emanuela Škodreva za ulogu Glafire.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Glumica je na konferenciji za novinare izjavila da je presrećna zbog nagrade i da je posebno oduševljena zaječarskom publikom koja je dobro reagovala na predstavu uprkos jezičkoj barijeri, jer su nam jezici slični.

Emanuela Škodreva je odala priznanje organizatorima Festivala jer je, kako je naglasila, jako teško organizovati pozorišni festival i okupiti toliki broj ljudi.

Što se samog komada „Krivac“ tiče, on je postavljen na scenu posle 50 godina, a od glumaca koji su glumili pre pola veka, samo je jedan još uvek živ, kaže Emanuela Škodreva.

Dodaj komentar