fbpx
Društvo

Zaječarska premijera filma „Zatvorska molitva“ u muzičkoj školi

Zaječarska premijera kratkog dokumentarnog filma pod nazivom „Zatvorska molitva“, u produkciji „Adrija medija grupe“, biće održana u sredu, 15. juna u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Fil „Zatvorska molitva“ je priča o ljudima, veri i pokajanju. Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve, osim za ono za šta je predodređena.
Pre sedam godina počinje neverovatna akcija: osuđenici, strip-crtači, tatu majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, uz „svoje molitve i tihu borbu“, kako vole da kažu.
Novi život crkvi dale su ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti. Lica ljudi surovih životnih priča i pokajanje koje osećaju kad srpski patrijarh Irinej osveštava njihovu skoro završenu bogomolju govori više od reči.

Inače, film „Zatvorska molitva“ je prvi dokumentarac „Adrija medija grupe“, traje 19 minuta, a potpisuju ga: reditelj, scenarista i producent Miljan Gogić, snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko, organizator i urednik Anđela Popović. Montažu filma uradio je Branko Maksimović, a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić obogatili su film muzikom, dok je postprodukciju zvuka uradio Branko Topalović.

Početak filma zakazan je za 19 sati.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar