fbpx

Zaječarska Gimnazija ove godine upisuje prvu generaciju IT odeljenja

Preporuka:

U Zaječaru 9 osoba testirano, 6 pozitivno na korona virus

Na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga do 30. marta testirano je 20 osoba od kojih je 11 pozitivno na COVD...

CINS: Smanjuju se plate zdravstvenim radnicima u samoizolaciji

Zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su završili u samoizolaciji boreći se protiv korone država će smanjiti platu za...

Ribolovci u nedoumici: Da li je pecanje dozvoljeno za vreme vanrednog stanja?

U situaciji kada je na snazi vanredno stanje, ljubitelji ribolova, mlađi od 65 godina, u nedoumici su da li...
- Reklama -

Gimnazija u Zaječaru ove školske godine upisuje prvu generaciju IT odeljenja, koje je specijalizovano za učenike sa izraženim digitalnim kompetencijama.

Pored tradicionalnih gimnazijskih predmeta postoje i posebni predmeti koje će pohadjati ovi djaci. Ti novi posebni predmeti su: programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme i web programiranje.

Ovi predmeti će osposobiti učenike za uspešan nastavak obrazovanja u oblasti programiranja i računarstva ali će im i omogućiti sticanje kompetencija rešavanja svakodnevnih problema upotrebom IT alatki. IT odeljenja imaju po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Škole su opremile kabinete, učenicima nije potrebna dodatna oprema, a nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete.

foto: gimnazija.edu.rs

Od 68 srednjih škola koliko je izrazilo interesovanje za formiranje ovakvog odeljenja u Srbiji, našla se i zaječarska Gimnazija i kako su istakli nadležni ovo odeljenje pohadjaće učenici koji imaju posebne sposobnosti za računarstvo i informatiku.

Rok za prijavljivanje za IT odeljenje je od 11. do 14. maja od 9 do 14 sati, a prijemni ispit se polaže 3. juna. Učenici polažu prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija, a moraju da polažu završni ispit iz srpskog i matematike. Bitna novina kod prijemnog ispita je da je ove godine neuporedivo lakši nego ranije. Polagaće se zadaci iz matematike naprednog, ali i srednjeg nivoa dok se za pripremu koriste zbirke za maturski ispit, saopšteno je iz ministarstva prosvete.

Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje 5 puta, na preko 7 000 IT radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. IT sektor je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji i rastao je stopom od preko 20% svake godine, sa jakim potencijalom za budući rast. Taj sektor trenutno zapošljava oko 20.000 radnika. Posečna plata po radniku u IT sektoru je visa nego u drugim privrednim granama.

Izvor: RTV F Kanal

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: