Društvo

Zaječar: Održano predavanje „Nova iskušenja i izazovi u odrastanju“ u Tehničkoj školi

FOTO: zajecaronline.com

Šta su to dizajnerske droge i kako prepoznati simptome kod mladih koji to koriste? Kakve su posledice korišćenja novih psihoaktivnih supstanci? O svemu ovome bilo je reči na predavanju dr Sanele Radisavljević u Tehničkoj školi u Zaječaru.

Predavanje pod nazivom „Nova iskušenja i izazovi u odrastanju“ održano je za roditelje i prosvetne radnike, kako bi se upoznali sa problemima koji nastaju konzumiranjem droga „nove vrste“.

FOTO: zajecaronline.com

„Neophodno je da roditeljima predstavim ono što oni ne znaju, a to je kakvi su efekti novih psihoaktivnih supstanci. Promenila su se vremena i nemamo više karakteristične droge heroinskih zavisnosti. Sintetičke droge uzimaju primat i sve će više biti prisutne. Ogroman je porast ovih droga i u Evropi, a to će se ukoro desiti i u našoj zemlji“, kaže dr Radisavljević.

Dr Sanela Radisavljević je dodala da su one predstavljene drugačije, a roditelji teško mogu prepoznati kako izgledaju. Dizajnerske droge su jeftine i lako dostupne omladini. Deca već sa 14 godina postaju i konzumenti i dostavljači, a najmlađi konzument koji je primljen na Vojno-medicinskoj akademiji imao je 10 godina.

„Granice su jako pomerene. Mi lekari ne stignemo nekad da ih lečimo, jer ovakve droge najčešće imaju smrtonosan efekat i kao takvi mi imamo problem sa lečenjem i reanimacijom. Preventivnim predavanjima skrećemo pažnju kako to izgleda i kako da roditelji prepoznaju da li njihova deca to konzumiraju. Specifičnost kod ovih droga jeste to što se one mešaju sa nekim drugim lekovima, kao na primer lekovima za smirenje.“

Dr Sanela Radisavljević; FOTO: zajecaronline.com

Ova nova vrsta droga, predstavljena je u raznim oblicima i teško se prepoznaju, a omladina može da ih nabavi svuda, najčešće u današnje vreme preko društvenih mreža. S obzirom da se mešaju sa drugim lekovima, simptome je teško prepoznati.

FOTO: zajecaronline.com

„Ukoliko je dete uznemireno, slabo spava, preterana količina žeđi i pokazuje veliki nivo agresivnosti, to govori da dete jeste konzument. Deca imaju drugi problem, a to je da žele da budu srećna. Te nove droge im podižu nivo hormona i prave trenutno zadovoljstvo. Nakon prestanka dejstva, oni padaju u depresiju, koja se najčešće završava pokušajem suicida.

Na teritoriji Zaječara još uvek nemamo u većoj meri konzumiranje dizajnerskih droga, uglavnom su to za sada THC ili marihuana“, dodaje dr Sanela Radisavljević.

Predavanja o dizajnerskim drogama organizuju Školska uprava grada Zaječara i Savet za zdravlje. Naredna predavanja biće u OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, u ponedeljak 1. aprila od 18 sati. Nakon toga, 5. aprila u Tehničkoj školi u Zaječaru, od 17 sati.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar