Društvo Izdvajamo

Zagađen vazduh u Zaječaru

Danima unazad u popodnevnim i večernjim satima Zaječar se ne vidi od guste magle i smoga. Kako pokazuju parametri Merne stanice Agencije za zaštitu životine sredine suočeni smo sa povećanim stepenom zagađenja vazduha.

Merna stanica Agencije za zaštitu životine sredine detektovala je sinoć, 18. decembra u 18 sati na primer, povećanje stepena zagađenja vazduha. Povećan je nivo ugljen monoksida u vazduhu, a vazduh je okarakterisan kao jako zagađen.

Print screen/SEPA

U ponedeljak 16. i nekoliko dana ranije vazduh je okarakterisan kao zagađen.

Zaječarci su revoltirani velikim stepenom zagađenja vazduha.

Marija Petković kaže da zbog smoga i ne izlazi iz kuće.

“Od magle i smoga u Zaječaru se ne vidi “prst pred okom”, a opasne čestice zabeležene su u ogromnom broju kako sam čula. Ovo je neizdržljivo”.

Prema rečima Dragana Mitrovića vazduh je zagađen i to je očigledno, a niko ništa ne preduzima.

“Možda je najbolje da gradom idemo sa gas maskama. Ne može da se diše. Ako otvorimo prozore da provetrimo, izađe čistiji vazduh od onog koji uđe u prostoriju”.

Zoran Mitić posle 17 sati ne izlazi iz kuće zbog dima.

“Ovo je strašno. Vazduh štipa za oči i ne može da se diše. Ovih dana bukvalno vidim samo prvu ulicu i svetla. Grad se ne vidi jer ga je progutala magla”.

Gušimo se u smogu već godinama, rekla je Ivana Pešić.

“Pre par večeri je stvarno bilo neizdržljivo. A niko se ne oglašava da nama građanima objasni zašto je to tako”.

Kvalitet vazduha u Zaječaru u nekoliko prethodnih dana je zagađen. Na nebu se primećuje magla tokom čitavog dana, a uveče se oseća smog. Uobičajeni razlog za ovu pojavu je grejna sezona, kao i rad individualnih ložišta noću.

Velika zagađenja i u Boru.

Automatske merne stanice iz sistema republičke Agencije za zaštitu životne sredine izmerile su u sredu 18. decembra višestruko prekomerno zagađenje vazduha u Boru i okolini.

Na mernom mestu u gradskom parku juče u 9 sati izmerena je prosečna satna vrednost sumpor-dioksida (SO2) u vazduhu 569,50 mikrograma po metru kubnom, a u 10 sati 1.929,03 što je pet i po puta više od dozvoljenih 350 μg/m³.

Juče se najteže disalo u Brezoniku gde je u srednja satna vrednost SO2 u 10 časova iznosila čak 4.243,11 μg/m³ što je oko 12 puta više od zakonom dozvoljenenog sadržaja u vazduhu. Ovo je ujedno i najveća vrednost SO2 izmerene u prethodnih 30 dana u Boru.

U više navrata je merna stanica u gradskom parku detektovala zagađenje vazduha opasnim mikročesticama PM10 i PM 2,5 koje neretko sadrže teške metale, objavio je “Bor 030”.

Narednih dana situacija će biti slična, pa lekari savetuju hronične bolesnike da bez preke potrebe ne izlaze u kasnim popodnevnim satima. Među zdravstvenim preporukama navodi se da se može boraviti napolju, ali da se moraju pratiti eventualni simptomi kao što su kašalj, otežano disanje, lupanje srca i neuobičajeni

osećaja umora kod osoba sa oboljenjem srca. Ako se jave, preporuka je da se smanje naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ukoliko se zadrže, osoba se mora obratiti lekaru.

Kvalitet vazduha i nivo zagađenja može se pratiti putem linka AMSKV.

Dodaj komentar