fbpx
Društvo

ZA ČESME: Zahtevamo hitno zatvaranje bunara hotela Srbija TIS (VIDEO)

Danas tačno u podne, održan je protestni skup u organizaciji Udruženja građana “Za česme”, pred nekoliko stotina građana, gde su organizatori zatražili ostvaku ministra Antića i hitno zatvaranje bunara hotela Srbija TIS.

zacesme-2

Okupljenim građanima prvi se obratio Aleksandar Marjanović objašnjenjem zašto su na kandalaberima istaknute crne zastave.

cale

“Verovatno se pitate zašto se gradom vijore crne zastave. Zastave smo istakli da pokažu kakvo se zlo nadvilo nad našim gradom. Voda za koju smo se svi mi borili da i dalje teče, kao što je stotinama godinama pre nas tekla, sada teče, ali zagađena”, istakao je Aleksandar Marjanović i dodao:

“Uzrok zagađenja je bušotina koja je presušila česme, bušotina hotela Srbija TIS. Tako nešto ni najgori neprijatelji ne rade, i dok je tako mi nećemo skinuti crne zastave”.

Kako je došlo do zagađivanja česama objašnjenje je dao mladi Hidro geolog, Nikola Šarčević.

sarcevic

“Uvidom u projektnu dokumentaciju koju smo dobili sudskim putem iz ministarstva, sagledao sam i uradio analizu kako je do zagađenja došlo”, istakao je Šarčević i dodao:

“Nisu izolovali gornju vodu koja je podložna uticaju grada, kišnice, kanalizacije. Došlo je po proceđivanja gornje vode koja nije izolovana, tako da je došlo do proceđivanja gornjih fekalnih voda u dubinu”.

Zatim se okupljenim građanima obratio Dušan Vojvodić ispred udruženja “Za česme”.

vojvodic

“Skupili smo više od 10 hiljada dokumenata, skupili smo stotine sati snimljenog video materijala, deo smo publikovali, deo ćemo publikovati. Suština je u tome, da od samog početka, postoji namera da se prigrabi voda koja je naša, građana Zaječara, da se koristi u privatne svrhe”, istakao je Vojvodić i dodao:

“Osim Toplice i Snežane Mitrović, aktivno u tome učestvuju od samog početka, ljudi iz Ministarstva rudarstva i energetike. Oni učestvuju, prikrivaju i pomažu u nečasnoj radnji uništavanja česama u Zaječaru”.

zacesme-1

Dušan Vojvodić je još poručio: “Možda je Vrška Čuka nekome kraj sveta, ali nama je centar sveta. Mi ovde živimo i imamo pravo da branimo vodu”. Zbog svega ovog zahtevamo smenu ministra Antića, zato što zastupa privatne interese a ne zakon”.

Aleksandar Marjanović je na kraju izneo zahteve Udruženja građana “Za česme”.

 – Zahteva se hitno procesuiranje svih odgovornih za presušivanje česama u Zaječaru.

 – Ostavka ministra Antića, zato što nije sprovodio zakon već je štitio interese tajkuna u Zaječaru.

 – Zahteva se od nadležnog ministarstva da poštuje zakon koji su oni sami propisali.

 – Od tužilaštva u Zaječaru zahteva se da postupi po krivičnoj prijavi podignutoj još pre godinu i po dana, i zatvori hitno bušotinu kao privremena mera od daljeg zagađenja.

 

2 komentara

  • Zajecarci, imate podršku suseda iz Boljevbca u vašoj borbi za očuvanje svih česmi u Zaječaeu i za borbu protiv samovolje takozvanih,, biznismena,,.Ovakva samovolja i bahato ponađanje u pravno uredjenoj zemlji , a Srbija, nađalost to nije, bili bi sankcionisan i debelo kađnjenji uz trejnu zabranu obavljanja delatnosti. Drago mi je da ste digli svoj glas , imate moju podršku, samo istrajte u svojim zahtevima. Ne mođe interes pojedinca da bude iznad opšteg interesa svih gradjana Zajećara. Istrajte, do pobede !

  • Korumpirani ministar Antić svojim nereagovanjem DIREKTNO ODGOVORAN za zatrovanu vodu!!!
    Pod hitno da se skloni!!!

Dodaj komentar