Društvo

Vidovdanski noćni uspon: Posmatrajte izlazak sunca sa vrha Rtnja

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Poseban izazov predstavlja noćni uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) i pogled na prelepi zvezdani svod, koji na ovoj planinini u vedrim noćima izgleda fascinantno. Planinarski klub „Šiljak“ i ove godine organizuje 18. tradicionalni „Vidovdanski –Noćni uspon na Rtanj“ u noći između subote, 29.juna i nedelje 30. juna.

Uspon na Rtanj je poseban doživljaj, jer se sa njega posle svitanja vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Stara planina, Kučajske planine, a kada je vedro u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan.

Dužina staze je oko 14,5 km, a visinska razlika je oko 970 m. Isto toliko iznosi i ukupan uspon, odnosno spust. Posmatranje izlaska sunca u zoru sa vrha, predstavlja neprikosnoveni doživljaj za svakog posetioca.

PROGRAM:

  • Okupljenje i registracija učesnika na platou ispred KOC-a u Boljevcu ili na platou ispred odmarališta Rtanj u samom naselju planirano je za 22 časa i 30 minuta.
  • pola sata kasnije, u 23 časa kreće polazak na akciju iz Boljevca
  • do 00:15 minuta okupljanje učesnika akcije i priprema za uspon u odmaralištu na Rtnju
  • od 00:30 minuta planiran je polazak na uspon južnom stranom
  • u 4 sata i 30 minuta ujutru izlazak na vrh i posmatranje izlaska sunca
  • od 5 do 8 sati ujutru vreme predviđeno za boravak na vrhu planine
  • od 8 do 11 sati silazak južnom stranom u naselje Rtanj
  • i tačno u podne polazi autobus za Boljevac

Ishrana: Po silasku u naselje Rtanj, Turistička organizacija Boljevac, mesna zajednica naselje Rtanj i organizator akcije obezbeđuju doručak za sve učesnike akcije.

Oprema: adekvatna obuća, voda, rezervna garderoba (poželjno kabanica), naočare za sunce, zaštitna krema za sunce, overena planinarska i zdravstvena knjižica.

Organizator obezbeđuje zahvalnice za sva društva – učesnike, kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije. Organizator obezbeđuje učesničku knjižicu, bedž uspona i pečat vrha za sve učesnike kojima je ovo prvo učešće.

Detalje o načinu prijavljivanja i ostalim bitnim infomracijama možete pogledati u pozivnom pismu. 


O planini Rtanj:

Rtanj je planina koja pripada Karpatskim – balkanskim planinama i sastoji se od krečnjačkog grebena i izrazite krečnjačke kupe na istoku. Svakako najprepoznatljiviji deo je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak.
Prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji, a opsednut vrhom Šiljak Đura Jakšić je napisao početne stihove pesme „Otadžbina“- „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć Suncu dere kroz oblak…“

Čudesni Rtanj je najmisterioznije mesto u Evropi i najveća svetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena. Mada, možda nije istražena za javnost, ali sigurno je u tajnosti istažena od mnogih domaćih “posebnih ljudi” kao i stranaca koji nekontrolisano, kao “obični turisti”, dolaze na Rtanj.

Dodaj komentar