Društvo Izdvajamo

Vek postojanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacije rezervnih vojnih starešina (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

Polaganjem venaca i svečanom akademijom, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacija rezervnih vojnih starešina, obeležili su 100 godina postojanja i rada. Takođe, obeležena je i 101 godina od proboja Solunskog fronta.

Venci su položeni na spomenik palim ratnicima, u centru Zaječara. Nakon toga, u sali Zaječarskog upravnog okruga priređena je svečana akademija.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Organizacije rezervnih vojnih starešina stvarane su u proboju Solunskog fronta, gde su tada Vojsku Srbije činili rezervni oficiri i podoficiri. Vojska je tad jurišala da bi za nekoliko meseci oslobodila zemlju, ističe Stamenko Stanković, rezervni pukovnik i predsednik Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

„Napunili smo 100 godina našeg postojanja, rada i delovanja. U tim borbama rađala se i naša Organizacija. Ona je formirana tačnije 15. septembra 1919. godine. Forimirao je vojvoda Stepa Stepanović na kongresu u Beogradu.

Od tada do danas, prošli smo mnogo oluja i ratova, mnoge aktivnosti. Učestvovali smo u svim borbama u oslobođenju naše zemlje. Sa ponosom tvrdimo da nema organizacije, u sveri odbrane, koja može da se pohvali da postoji 100 godina. Dobili smo i priznanja Ministarstva odbrane”, poručio je Stanković.

Stamenko Stanković, rezervni pukovnik, predsednik Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina grada Zaječara; FOTO: zajecaronline.com

„Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida osnovano je nešto kasnije, 28. oktobra. Dogovorili smo se da zajedno obeležimo stogodišnjicu. Naše Udruženje bavi se problematikom svih invalida i porodica poginulih boraca. Zalažemo se za bolji status invalidnosti u Srbiji, bolju zdravstvenu i finansijsku situaciju svih ratnih, vojnih invalida i porodica poginulih boraca“, rekao je Dragan Mitrović, predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada Zaječara.

Dragan Mitrović, predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada Zaječara; FOTO: zajecaronline.com

Načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović, čestitao je vek postojanja ovim organizacijama.

“U proteklih sto godina naše društvo i država su imali jako turbulentna vremena, gde su ove orgnazacije dostojanstveno zauzele svoje mesto, uz narod, državu. Takođe su bili na najtežim mestima. Kada neko proslavlja 100 godina rada to je dokaz i potvrda opravdanosti osnivanja takve organizacije”, kaže Paunović.

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga; FOTO: zajecaronline.com

Vence su položile delagacije Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Saveza boraca narodnooslobodilačkih ratova. Takođe, vence i cveće položili su predstavnici ratnih i mirnodopskih vojnih invalida iz Beograda, borci i njihovi potomci, kao i predstavnici gradskih institucija.

Na svečanoj akademiji uručena su i značajna priznanja pojedincima za dugogodišnji rad i priređen umetnički program.

K.M.

Dodaj komentar