fbpx
Društvo

VAŽAN STRATEŠKI DOKUMENT: Usvojen plan odbrane Zaječara u slučaju rata i vanrednog stanja

Gradsko veće u Zaječaru u petak, 21. juna je na sednici zatvorenoj za javnost, usvojilo plan odbrane grada Zaječara koji se odnosi na postupanje grada u vanrednom stanju i ratu.

Na pripremi pomenutog plana prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića radilo se mesecima i u njegovoj realizaciji učestvovali su gradonačelnik i njegovi saradnici na čelu sa šefom Kabineta, Srđanom Rubešićem, ali uz veliku pomoć ljudi iz Ministarstva odbrane, kako u Zaječaru, tako i u Nišu.

fira.rs

„Mislim da smo uradili jedan veliki posao“, rekao je danas nakon usvajanja ovog plana gradonačelnik Boško Ničić i dodao:

„Usvajanjem odluke posao nije završen, sada ostaje razrada Plana odbrane grada Zaječara, u tom smislu da svi subjekti koji su obuhvaćeni planom pojedinačno.

Plan se inače sastoji iz više delova, dobiće uputstva sa strogo čuvanim i poverljivim podacima kako u onim delovima koji se odnose na njih, moraju reagovati u slučaju ratne opasnosti ili onoga što Plan odbrane grada predviđa.

Usvojili smo jedan važan dokument, akt koji nosi oznaku „strogo poverljiv“ i ne može biti dat na uvid bilo kome, ali je veoma bitan za funkcionisanje sistema grada Zaječara koji je implementiran u sistem odbrane Republike Srbije.

U prvoj trećini smo gradova koji smo ovaj važan posao odradili. Želim i drugim opštinama i gradovima u Srbiji da taj dokument što pre usvoje ali im želim, kako njima, tako i nama, da u praksi nikada ne budu primenjeni. Niko od nas ne voli da ratuje, ali se moramo spremiti  da branimo našu državu, gradove i opštine.

fira.rs

Sednici Gradskog veća prisustvovao je i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, koji je istakao da se radi o dokumentu najvišeg hijerarhijskog reda, koji reguliše postupanje grada u vanrednom stanju i ratu i iz toga razloga ima svoje mesto u sistemu odbrane Republike Srbije.

“ Koristim priliku da gradonačelniku, Gradskom veću i svim zaposlenima u Gradskoj upravi, ali i svim gradjanima čestitam na upravo donetom Planu odbrane grada Zaječara.

Želim da odluke i rešenja koja su primenjena u planu, nikada ne primenjuju praktično. Vreme koje je pred nama, ne znamo šta nam nosi i šta donosi.

Nesigurna vremena iziskuju dobro planiranje, a sam Plan odbrane grada je prvi i bitan preduslov koji pokazuje da je gradsko rukovodstvo imalo razumevanja i uspešno odgovorilo svojim obavezama i zadacima iz zakona o odbrani, zakona o vojsci i zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi”, naglasio je pukovnik Nenad Marković načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu.

radiomagnum.rs

Gradonačelnik se zahvalio na priznanju koje je dobio grad od Ministartsva odbrane, Uprave za odbrane, Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš.

izvor: fira.rs / radiomagnum.rs

Dodaj komentar