fbpx

Vandalizam u centru Zaječara: Išarana fasada biblioteke (FOTO)

Preporuka:

Bilt: Za avion pomoći iz Kine „fanfare“, a o pomoći iz EU gotovo niko ne govori

Na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu u petak, 27. marta sleteo je  teretni „Boeing 747“, uz podršku Evropske unije,...

U poslednja 24 sata 82 novoobolelih u Srbiji, ukupno 741 zaraženi i 13 preminulih

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 82 novoobolelih od korona virusa i tri smrtna slučaja, saopštio...

U sredu akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 1. aprila sprovešce akciju dobrovoljnog...
- Reklama -

Pre nekoliko dana osvanuo je grafit na fasadi Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru. Grafit ispisan jarkim bojama naružio je zgradu zaječarske biblioteke, koja je stara 85 godina.

Zaposleni u zaječarskoj biblioteci i građani su ogorčeni ovim postupkom, kojim je uništena fasada ove kulturne i vaspitno-obrazovne ustanove.

Grad Zaječar kao osnivač i zaposleni u zaječarskoj biblioteci u obavezi su da čuvaju i da poštuju ovu ustanovu, ali takođe i građanstvo mora da čuva i da poštuje biblioteku, istakao je Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

„Ovakvom grafitu sigurno nije mesto na spoljnoj fasadi zaječarske biblioteke, kao i na samom ulazu u biblioteku, koja postoji 153 godine.

Sa ovog mesta apelujem na građanstvo da poštuju Matičnu biblioteku „Svetozar Marković“ u Zaječaru, da je ne ruže, da ne nagrđuju fasadu biblioteke. Ovo je javna, kulturna i vaspitno-obrazovna ustanova. Biblioteka je bila i ostaće jedan od stubova kulturne politike u ovom gradu“, rekao je Đorđević.

Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru; FOTO: zajecaronline.com

Saniranje štete na zgradi zaječarske biblioteke biće teško

Đorđević je dodao da će saniranje ovakve štete na fasadi biblioteke u Zaječaru biti teško, jer se radi o jarkim bojama grafita.

„Nemamo načina da to sredimo, a zbog toga što je grafit ispisan jarkim bojama, videćemo na koji način ćemo to sanirati. Sprej je ušao u fasadu biblioteke i šta god mi da uradimo, nekom kiselinom ili nekim drugim sredstvom, možemo samo dodatno da naružimo fasadu.

Za sada će ostati tako kako jeste. U narednom periodu doći ćemo do rešenja kako da se ovaj i ostali grafiti sklone sa fasade“, kaže Đorđević.

Iz biblioteke u Zaječaru poručuju da je ceo slučaj prijavljen policiji, kako bi se što pre otkrili počionici.

U Zaječaru, početkom 20. veka, a najviše između dva svetska rata, živeli su ljudi koji su u ovom gradu ostavili svoj pečat i imali su i kulturnu i društvenu misiju. Takvu društvenu misiju imao je i Marko S. Petković, u čijoj zgradi se nalazi ova biblioteka.

Zgrada Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru ima spomenička obeležja i ingerenciju nad njom u jednom stepenu vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

FOTO: zajecaronline.com

3 KOMENTARA

  1. Naravno da postoji nacin da se steta sanira u potpunosti ali radi se o tome da Djordjevic nije upucen u nacin na koji se to radi jer u zivotu nije imao iskustva ni sa najobicnijom zamenom sijalice.

  2. Prostakluk i primitivizam u celom gradu, prava slika celog društva i to je tako kada nema vaspitanja i etičkih vrednosti. Pa samo treba pogledati ko vodi državu i grad Zaječar i sve je jasno!!!

  3. Ovaj grafit „Tanja“, koji se nazire ispod novijeg grafita, može se videti već jedno 10 godina sigurno. Sramota. A naravno da ima načina da se sve u potpunosti ukloni. Ali gospodin nema pojma, zna se kako je dospeo na poziciju…

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: