fbpx

Uz „robote-pčele“ deca sa smetnjama u razvoju lakše uče

Preporuka:

Sat vremena bez struje potrošači u dve zaječarske ulice

Zbog radova na mreži bez struje u utorak, 14. januara ostaće ulice Ivana Milutinovića i Niška. Bez napajanja električnom energijom...

Ovo je dnevni horoskop za SREDU – 15. januar 2020. godine

Mesec danas ulazi u znak Vage i fokusira se na polje odnosa. Stalo vam je do sklada, harmonije i...

Projekcije najnovijih filmova u Kotlujevcu

Krajem januara u zaječarskom Centru za kulturu u Kotlujevcu biće prikazanivani najnoviji filmovi. Pored filmova, u popodnevnom terminu biće...
- Reklama -

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru, dobila je podne robote u obliku pčela. Ovu donaciju uručio im je Fond B92  u okviru akcije „Bitka za znanje“. Upotrebom ove jednostavne robotičke opreme, učenici sa smetnjama u razvoju lakše će učiti i ostvariti bolje rezultate u savladavanju nastave.

Prema rečima Gordane Milutinović defektologa u ovoj školi, „pčele“ imaju kapacitet da pamte zadate komande sa komandne ploče bez upotrebe računara ili programskog jezika i da putem lakih komandi učenici mogu da savladavaju zadatke prepoznavanja brojeva, slova ili zadataka iz matematike i jeziče sintakse.

„Ove „pčelice“ mogu da hodaju po podlogama. U setu je 6 „pčelica“ i 10 podloga. Na podlogama se nalaze slova, brojevi, oblici, životinje, boje, tako da deca uz pomoć ovih robota mogu da nauče sve to i da se unapredi sam proces nastave i obrazovanje. „Pčelice“ su jednostavne, zadaju se nalozi da „pčelica“ hoda na primer, 4 koraka napred, jedan udesno i ona se okrene pod uglom od 90 % i onda ona može da izgovori gde je stala, na koji broj i to se usnimi pre nego što pčelica krene sa radom. Kada završi sa tom funkcijom izdaje se nova. Ovo je jedna nova i veoma interesantna i funkcionalna novina za decu“, istakla je Milutinović.

Kako je rekla direktorka ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru Emila Badivuk, Fondacija b92  je svim školama koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju donirala „pčelice“ koje mogu da hodaju po podlogama.

„Kontaktirali su nas iz Fonda B92 i rekli da imaju akciju „Bitka za znanje“ koja je usmerena na škole za decu sa smetnjama u razvoju i pitali su nas da li želimo da učestvujemo u tome. Trudimo se da svaku novinu uvedemo. Oni su imali  akciju da pronađu donatore koji će da kupe sve te „pčelice“ za škole i kada su to završili, pozvali su nas da nam uruče te male robote. Nastavnici su morali da prođu jednodnevnu obuku, a iz naše škole išle su 3 nastavnice tako da smo sada osposobljeni da ih primenimo u praksi“, naglasila je Badivuk.

Pošto se bliže novogodišnji praznici, u saradnji sa 2. mesnom zajednicom rade na prikupljanju paketića za sve učenike škole, kazala je direktorka škole.

„Svi će dobiti paketiće i učenici osnovne i srednje škole, a prijavila su se još neka preduzeća kao donatori, tako da jedva čekamo da obradujemo sve đake. Dobićemo i jelku koju će oni samo da okite ukrasima koje su napravili sa nastavnicima“, najavila je Badivuk.

Na „Novogodišnjem bazaru“ koji će biti održan 26. decembra na zaječarskom skveru, učenici ove škole izložiće svoje radove.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

U ponedeljak pola sata bez struje nekoliko ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 20. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijombiće stanovnici nekoliko ulica u Zaječaru: Negotinska Niška Dunavska, Sremska Kosovska 12A Ivana...

Ima li nade za Zaječar: Sve manje ljudi, sve više praznih lokala

Poznato je da Srbija svake godine zbog negativne stope nataliteta izgubi oko 40.000 stanovnika, dakle jedan grad veličine Zaječara. Prema nekim procenama do 2060....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: