fbpx
Društvo Izdvajamo

FOTO DANA: Uz postojeće zagađenje, još malo da “zapržimo čorbu”

Najveći krivci za to što poslednjih meseci dišemo “na škrge” u Timočkoj Krajini su: toplane, industrija, saobraćaj, individualana ložišta, deponije… A na ovom spisku se u poslednje vreme često nalazi i dim od upaljenih strnjika i poljoprivrednih ostatka sa njiva.

Upravo smo ovakvu sliku zabeležili na Izvorskom putu.

Javno preduzeće Srbijašume upozorilo je na veliki rizik od pojave šumskih požara u celoj zemlji i apelovalo na građane da ne pale vatru napolju.

Srbijašume su pozvale građane da ne lože vatru blizu šume i u šumi, da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume, da ne bacaju opuške i lako zapaljiv materijal na mestima gde se može izazvati požar i da posle izleta u prirodi ne ostavljaju neugašenu vatru.

Građani treba da u slučaju požara obaveste najbližu šumsku upravu ili direkciju JP Srbijašume na telefon 011/71150-27, kao i vatrogasnu službu na telefona 193.

4 komentara

  • …pa zovite ZEMLJAKA….onog misa iz Kladova… Onog misa sto glumi ministra ekologije…jel zaboravio gde se rodio ..i gde je Timocka krajina…? …Nema ga u Boru gde je.katastrofa……Nema ga sada..Nema ga da brani reke po Timockoj krajini od dripacsasa mini hidro elektranama…..A posle…unistise Vas Beogradjani…??? Moni Beogrsdjani….?
    Ovaj mis od ministra za ekologiju….. ? .. Blagoja Sosa Spaskovski,Mirko Cvetkovic,Sasa Mirkovic….pa svi su oni Beogradjani…isto kao i Vi Zvezdarci…..??? I 95 % onih kojisu u poslednjim decenijama unistavali gradove,varosi,sela po srbiji..i.plackali svoje komsije,prijatelje,rodjake,kumove ….svoje sopstvene ucitelje, pekare,mesare,lekare,frizere,automehanicare ……su ISTI TAKVI Beogradjani…???? Ali svi iz unutrasnjosti ne vole Beogradjane…jer ih upropastide…??? ..I ,sto bi rekli Beogradjani…dok je ovaca…bice i dzempera…?

  • Sala ? Letos, u avgustu kada nije bilo kise nedeljama sam prijavila da sam bila ocevidac bacanja odpuska u dvoristu punom zelenila I da je to opasnost. Policija odbila da upozori ali zato “pametni” prosledili javnom tuzilastvu. Zamenik javnog tuzioca Igor Tasic je napisao da neobavrzno bacanje odpusaka u dvoristu I to u visoko naseljenom delu grada ne predstavlja opasnost !? Sumljam da ne poznaje zakone makar bili to zakoni prirode. Jednostavno on je pokazao srpsku zlobu – Neka komsiji crkne krava. I tako otvoreno se izjasnio da bezbednost nasih kuca, moje ukljucujuci ga ne zanima jer kao Srbin on se raduje tudjoj nedaci.

  • EKOLOGIJA ZADNJA RUPA NA SVIRALA VLASTIMA?

    Ministar Trivan nije se oglašavao u javnosti zbog velikog zagađenja vazduha u Srbiji. Javio se kada je ΛV posumnjao i pitao za ministra da li je živ. Nakon toga, premijer(ka) preuzima nastavak kritike živom ministru. Da se razumemo, kako je mogao ministar da bude zastupljen na medijima, do sudnjeg dana, jer od svojih šefova nije mogao doći na red. Nakon gradnje autoputeva, koji je Trivan da troši pare na ekologiju, kada ih za to nema. Njegovo ministarstvo pitanje je da li ima kapacitete da rešava tu problematiku, u kojoj je neophodno uključivanje eksperata tehničke struke uz velike pare za te investicije. Trivana mogu da smene i svaki sledeći uradiće isto sve dok se ekološka problematika rešava politički, a ne tehnički i tehnološki. Grad Bor, jedini proizvođač bakra u zemlji, rešavao je problematiku ugradnjom nove opreme i tehnologije uz prevelikog ulaganja i zadovoljenje mnogih apetita od Spaskovskog do njegovih mentora iz vlasti, a sada borani se truju danonoćno sumpor-dioksidom, arsenom, kadmijumom, živom i dr. Autori spašenja borana sada se povukli i sa strane kritikuju novog vlasnika RTB Bor, koji te probleme ne može da reši preko noći. Najvećeg krivca za lošeg vazduha, umesto samice, još kreira razvoj kombinata bakra. Njegove zasluge, za razvoj rudarstva i metalurgije, u korist njih,, u vlastima ne zaboravljaju!

Dodaj komentar