Politika

Usvojen budžet grada za 2023. godinu – 1,99 milijardi dinara

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Budžet grada Zaječara za 2023. godinu biće biće 1.992.857.000 dinara. Projektovani budžet za 2022. godinu bio je 2.040.227.000 dinara, pa je tako budžet za narednu godinu neznatno manji nego ovogodišnji.

Najviše novca u budžetu za narednu godinu predviđeno je za opšte usluge lokalne samouprave – 463 miliona dinara, ogroman novac biće izvojen na organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture – 309 miliona dinara, dok je za razvoj kulture i informisanja opredeljeno 227 miliona dinara.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj planirano je samo 16,5 miliona, zaštitu životne sredine nešto manje od 9 miliona, dok će za zdravstvenu zaštitu biti izvojeno 800 hiljada dinara.

Načelnica Odeljenja za budžet i finansije, Valentina Đuričić, istakla je da je budžet sastavljen prema uputstvima Ministarstva finansija.

 

„Budžet je povećan za 8,1% koliko je i bilo po uputstvu od Ministarstva finansija u odnosu na ostvarene prihode za šest meseci. Analizu smo vršili u odnosu na ostvarene prihode za šest meseci i nadalje kada je bio gotov Nacrt odluke o budžetu. Ovoga puta smo nacrt odluke o budžetu stavili na sajt grada i pozvali sve građane da daju svoje primedbe i sugestije kako bi budžet grada bio potpuniji i u skladu sa javnom raspravom. Imali smo i javnu raspravu koja je odžana 28. oktobra, a kojoj je prisustvovao i gradonačelnik sa svojim saradnicima. Tada je iznet budžet i Nacrt odluke o budžetu. Nažalost, samo dva građanina su prisustvovala, imali su pitanja, a gradonačelnik im je dao odgovore“, rekla je Đuričić.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, rekao je da je grad konačno u situaciji da uradi realan budžet, bez povećanja prihodne strane zbog dugovanja.

„U prilici smo da konačno isplaniramo jedan realan budžet, bez dugovanja koja smo zatekli kada smo pre 5 godina došli na vlast. Godinama smo morali da povećavamo prihodnu stranu kako bismo pokrili rashodnu zbog tih dugovanja u kojima je grad ostavljen, kako deficit budžeta ne bi bio preko 10% koliko zakon dozvoljava. Sveli smo budžet na jednu realnu cifru, koja iznosi oko 2 milijarde. Već posle prvog kvartala imaćemo priliku da radimo rebalans, jer očekujemo da prihodi još više porastu“, istakao je Ničić.

On je najavio i kapitalne investicije, pre svega zahvaljujući projektima koje je država obezbedila preko raznih fondova i kredita.

„Imaćemo investicije u visini dva i po godišnja budžeta, a tu pre svega mislim na na kanalizacionu mrežu, izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, a vrednost te investicije je oko 32 miliona evra. Takođe, počinjemo izgradnju Dečijeg odeljenja i Dečijeg dispanzera u Zdravstvenom centru, u vrednosti preko 3,5 miliona evra. Sa ministrom Vesićem dogovorićemo ozbiljne investicije u putnu infrastrukturu, da završimo prvo projekat, a onda započnemo jednu veliku, za generacije značajnu investiciju, a to je izgradnja obilaznice oko Zaječara. To je niz stvari koje su daleko vrednije od našeg godišnjeg budžeta“, rekao je Ničić.

Odbornik GG Zaokret, Uglješa Đuričković, rekao je da u budžetu nema puno nekih projekata koji su predlagani prethodnih godina, ali su ostali oni koji najviše novca crpe i ispumpavaju iz budžeta.

„Tu su najpre vaši projekti sa video-semaforskom signalizacijom, koji će ove, a i naredne godine koštati Zaječar 50 miliona dinara. Vodili ste računa u sastavljanju budžeta o svakom dinaru, ali tako da on ode baš tamo gde ne bi trebalo. Za poljoprivredu izdvajate nikad manje novca, za kulturu izdvajate 230 miliona, a za poljoprivredu 16. Nećete imati koga više kulturno da oplemenite. Popis će pokazati da smo u velikom problemu. U lokalni ekonomski razvoj ste svrstali bungalove, to je razvijanje lokalne ekonomske politike? Ulažemo u toalete i klozete na sred Kraljevice. Ovaj budžet je poražavajući za sve nas i ako ovako nastavimo, ne znam gde ćemo stići. Rekli ste da će vaša politika ostaviti traga i zaista hoće, ali će taj trag biti dubok i jeziv“, rekao je Đuričković.

Dejan Krstić se zapitao zbog čega građani daju novac za Gradsko veće, rekavši ta je ono samo marioneta jednog čoveka.

„I Gradsko veće, za koje dajemo skoro 13 miliona, a i predsednik Skupštine samo su marionete. Predsednik ne sme da opomene gradonačelnika kada diskutuje na pogrdan način. Za „Nikolić prevoz“ 175 miliona, trošimo na neke kamerice. Imamo potrebu da imamo kamerice i prevoz, a nemamo potrebe da imamo sela? Zdravstvena zaštita 800 hiljada dinara? Ja zaista ne mogu da verujem. Mesne zajednice ste uništili, sve ste feudalizovali, o svemu odlučuje jedan čovek koji kaže da je sve donela Skupština. Da li ste vi nekad razmišljali svojom glavom ili gledate samo da li je neko kome je nešto naređeno podigao ruku? U izvršenju budžeta se vidi sve do čega vam nije stalo. U septembru mesecu izvršenje budžeta za poljoprivredu 15%, zaštita životne sredine 31%, osnovno obrazovanje i vaspitanje 45%. Tu se vidi vaša politika, ali zato je po vama bitno da se za kamerice daje 50 miliona i za prevoz 175 svake godine. Mi smo u propadanju, najbolji pokazatelj vam je broj stanovnika. Sela su se prepolovila, grad se prepolovio. To je trag koji ostavlja vaša politika“, kazao je Krstić.

Dodaj komentar