fbpx
Društvo Izdvajamo

Uređivanje „Rimskih stepenica“ na Kraljevici

Zaječarska Fondacija Iskorak obezbedila je sredstva za obnovu „Rimskih stepenica na Kraljevici“ i oni će u saradnji sa Planinarsko-smučarskim društvom „Ljuba Nešić“ iz Zaječara i svim građanima dobre volje u sredu, 24. juna pomenuti lokalitet očistiti od korova i rastinja. Pomenuto čišćenje je preduslov za početak rekonstrukcije „Rimskih stepenica“ koje kroz donaciju finansira poljska organizacija – Akademija za filantropiju.

„Turske“ ili, kako ih takođe zovu, „Rimske stepenice“ su deo kulturno-istorijskog nasleđa Zaječara i omiljeni su deo Kraljevice za mnoge Zaječarce. Nažalost, trenutno se teško mogu pronaći pošto su potpuno obrasle u vegetaciju, a gotovo nevidljiv od korova je i prilazni put koji vodi do njih.

„Stepenice su u veoma lošem stanju i u nekim delovima je već opasno koristiti ih. Za nekoliko godina, ukoliko se ništa ne bi preduzelo, bilo bi nemoguće uopšte popeti se ili sići celom dužinom stepenica“, kaže Dejan Perić, direktor Fondacije „Iskorak“.

Zato je Fondacija „Iskorak“ uložila napor da obezbedi sredstva pomoću kojih bi se ove stepenice u potpunosti sanirale i sredile, kako bi se sprečilo njihove dalje propadanje i obezbedilo da se bezbedno koriste u budućnosti.

„Ovim putem želimo da pozovemo sve građanke i građane, koji su voljni da doprinesu sređivanju stepenica, da se priključe velikoj akciji koju Fondacija Iskorak organizuje u saradnji sa PSD „Ljuba Nešić“ u sredu, 24. jula. Tokom ove akcije, prilaz i lokacija samog stepeništa će se očistiti od šiblja, korova i vegetacije, što je preduslov da se završi plan i počne rekonstrukcija“, kaže Perić.

Oni koji žele da pomognu u rasklanjanju rastinja sa stepenica treba da ponesu rukavice, makaze, trimere, sekirice (ko šta ima) i da u sredu dođu podno stepenica.

Tačno vreme okupljanja biće naknadno objavljeno.

1 komentar

  • Fantasticno. Rasli smo dolazeci na stepenice da uztrcimo uz njih ili se prosetamo, kako ko. Pre mesec dana sam dosao do Zajecara i otisao do Kraljevice i Paviljona ali uprkos svih pokusaja nisam mogao da pronadjem stepenice. Vrlo razocaravajuce.
    Stepenice, kao i cela Kraljevica, su bastina grada Zajecara i lepo je da se vidi da ljudi dobre volje ulazu svoje vreme da se bastina i ocuva.

Dodaj komentar