Društvo

UPIS U SREDNJE ŠKOLE! Intersovanje vlada najviše vlada za jednu oblast

Upis u srednje škole

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević kaže da danas počinje upis u srednje škole.

Naime, danas i sutra od 8 do 15 časa je predaja dokumenta. Elektronskim putem, preko Portala “Moja srednja škola” mogu to da obave do 6. jula.

Za ispunjenost zdravstvenih zahteva je uslov za upis na određene obrazovne profile. Lekarsko uverenje je nepohodan dokument koji se prilikom upisa prilaže. Ukoliko učenik ima lekarsko uverenje u papirnoj formi koje se razlikuje od statusa na Portalu Moja srednja škola. Potrebno je da upis izvrši u srednjoj školi gde je raspoređen, u terminima kada je to predviđeno – rekao je Blagojević.

U prvom krugu je raspodeljeno nešto više od 59.000 mesta od 64.000 koliko je učenika polagalo završni ispit.

– Učenici koju su neraspoređeni, to je negde oko 1.500 mogu da podnesu liste opredeljenja danas preko Portala. Odnosno u svojim osnovnim školama da bi mogli da konkurišu na prestala mesta – rekao je Blagojević.

Dodaje da je u prve tri želje upisano negde oko 82 odsto. Taj postotak je negde već godinama isti, što znači da učenici dobro planiraju, da su svesni bodova koje su ostvarili.

Upis u srednje škole

– Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku. Moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta – rekao je Blagojević.

Kako je ranije rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, u prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika, a u jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika.

Ona je rekla da u četvorogodišnje obrazovne profile može da se upiše ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje obrazovne profile 10.125 učenika.

Ministarka je istakla da posle prvog upisnog kruga neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

– U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783 – rekla je ona.

ZaječarOnline/Hypetv.rs/O.B.

Dodaj komentar