fbpx
Društvo Izdvajamo

I Zaječarci imaju brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima (VIDEO)

U susret predstojećim parlamentarnim izborima, Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizovala je u Zaječaru uličnu akciju pod nazivom ”Izbori od A do Š”.

Tatjana Đukić, koordinatorka akcije Nacionalne koalicije za decentralizaciju je istakla da je Zaječar deseti grad koji su obišli, kao i da građani Srbije uglavnom imaju slične probleme.

„U razgovoru sa  građanima smo uočili da je veoma prisutna funkcionerska kampanja, kao i to što ne mogu na medijima da se obaveste o svim kandidatima podjednako, o njihovim programima.

 

Građani kažu da postoji dominacija određenih političkih opcija što ih onemogućava da donesu sopstvenu odluku na osnovu potpunih informacija“, rekla je Đukić.

U susret redovnim parlamentarnim izborima nameću se mnoga pitanja i javljaju brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima. Imajući u vidu da glasači, ukoliko nisu u dovoljnoj meri upoznati sa izbornim procesom, pravilima, i nepravilnostima ne mogu slobodno da biraju svoje predstavnike vlasti, volonteri su sa građanima Zaječara razgovarali od A do Š i delili „Izborni bukvar“.

„Delimo izborni bukvar  i u njemu građani mogu pronaći sve izborne nepravilnosti sa kojima se mogu susresti, ali takodje mogu i videti kako da ih lakše uoče i ge mogu da ih prijave kako bi izbori što adekvatnije predstavljali volju građana“,naglasila je Đukić.

Glasači, ukoliko nisu u dovoljnoj meri upoznati sa izbornim procesom, pravilima i nepravilnostima ne mogu slobodno da biraju svoje predstavnike vlasti, organizovana je ova ulična akcija.

„Građane interesuje da li je dozvoljeno to što se od njih ponekad traži da fotografišu glasački listić, što apsolutno nije dozvoljeno, a upotreba mobilnih telefona na biračkim mestima je zabranjena. Zanima ih da li i na koji način mogu biti istaknuta obeležja političkih mesta, 50 metara je minimalna udaljanost gde ne sme da bude istaknut niti bilo kakav plakat niti bilo kakvo drugo obeležje. Zatim u kojim situacijama policija može doći na biračko mesto, jer se to može smatrati jednom vrstom pritiska ukoliko predstavnik biračkog odbora nije pozvao policiju u vezi nekog konkretnog slučaja. Da li političke stranke mogu dovoziti ljude na izbore i pružati neke druge benefite za uzvrat za njihov glas…To su samo neka od pitanja, a verujte ima ih bezbroj“, naglasila je koordinatorka akcije.

Prema rečima Tatjana Đukić, koordinatorka akcije Nacionalne koalicije za decentralizaciju  u svim mestima i gradovima ljude muče isti problemi. Ucene koje se tuču zaposlenja, zatim oni koji rade u javnom sektoru imaju suženu slobodu odnosno odećaju različite vrste pritisaka da moraju da glasaju za ovu ili onu opciju.

Akcija „Izbori od A do Š” održana je na Trgu oslobođenja u Zaječaru, a Nacionalna koalicija za decentralizaciju je realizovana u saradnji sa Organizacijom CRTA.

POGLEDAJTE izjavu TATJANE ĐUKIĆ koordinatorku akcije Nacionalne koalicije za decentralizaciju:

1 komentar

  • Bravo, sve si lepo nam objasnila i ukazala na nedostatke a legle su i pare od projekta zamlaćivanja građana.

Dodaj komentar