Društvo Izdvajamo

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji! Pojedine mere ostaju na snazi

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'
S

kupština Srbije večeras je ukinula vanredno stanje. Poslanici su izglasali Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

To znači da nema više policijskog časa, ali ostaju neke vanredne mere koje su donete zbog epidemije korona virusa.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom skupštinske rasprave, da odluka o uvođenju vanrednog stanja, koje je uvedeno uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome „nije bila bahato ponašanje već odgovorno“.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta saopštio da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije. Vanredno stanje proglašeno je trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.

Izvor: Danas.rs

Dodaj komentar