Hronika

Uhapšen bivši VD direktor „Vodovoda“ N.Š.

FOTO: zajecaronline.com

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su N. Š. (1984) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni je kao odgovorno lice JKP „Vodovod“ Zaječar u februaru 2020. godine ugovorio sa jednom firmom da će im JKP „Vodovod“ isporučivati takozvanu tehničku vodu po ceni od 38 dinara po metru kubnom bez PDV-a, iako je znao da „Vodovod“ u sistemu vodosnabdevanja na toj lokaciji ima samo pijaću vodu čija je cena za privredu 141,5 dinara po metru kubnom bez PDV-a.

Po nalogu osumnjičenog „Vodovod“ je u periodu od aprila 2020 do jula 2022. godine isporučio toj firmi 324.301 kubnih metara pijaće vode na traženoj lokaciji, a fakturisao kao tehničku vodu, čime joj je pribavio korist u iznosu od 35.689.325 dinara.

Sumnja se i da je N. Š. 2019. godine usmeno dogovorio sa odgovornim licem iste firme, bez saglasnosti nadzornog odbora „Vodovoda“ i osnivača, da izgrade crpnu stanicu koja nije predviđena i nije bila potrebna po postojećem Projektu vodosnabdevanja u toj zoni, čija je izgradnja koštala 19.042.671 dinara.

Navedenim radnjama, osumnjičeni je pričinio štetu JKP „Vodovod“ Zaječar u iznosu od 52.607.824, kao i budžetu Republike Srbije u iznosu od 2.124.172 dinara na ime neobračunatog PDV-a na stvarno isporučenu pijaću vodu .

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti biti sproveden u nadležno tužilaštvo.

Podsećamo, prošle godine održan je veliki protest zbog dešavanja u ovom zaječarskom preduzeću, i tada je Dragoslav Ilić, bivši tehnički direktor „Vodovoda“  upravo ukazivao na činjenicu da Šarčević „plasira nepostojeću tehničku vodu“.

Na ovaj slučaj ukazivali su i pojedini odbornici na skupštini, on je prijavljivan i za mobing, a Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Zaječaru, po tužbi zaposlenog Tomislava Petkovića, kojom je utvrđeno da je u periodu od januara do novembra 2020. godine bilo mobinga (zlostavljanja na radu) u Javno komunalnom preduzeću „Vodovod“ dok je na funkciji VD direktora bio Nikola Šarčević.

1 komentar

Dodaj komentar