fbpx
Društvo

Udruženje Dečiji centar pokreće projekat “NIJE OK” u cilju razvoja antikorupcijske kulture!

foto: ILUSTRACIJA - Designed by Freepik
Udruženje „Dečiji centar” Zaječar, i internet portal „Za media“ Zaječar, patrneri su u realizaciji projekta „Nije OK“, čiji je opšti cilj razvoj antikorupcijske kulture, jačanje vrednosti demokratije i usavršavanje ličnih kompetencija (znanja, veština i vrednosti) srednjoškolaca.

Sporazum o saradnji sklopili smo sa Gimnazijom Zaječar i Ekonomsko trgovinskom školom. Naša ideja je jedna od 10 koje je podržala fondacija „Metamorfosis“ iz Skoplja, Makedonija, u okviru Evropskog projekta „Action see“ – Mreža za odgovornost, tehnologiju i institucionalnu otvorenost u jugoistočnoj Evropi.

Spisak i prikaz svih projekata koji su odobreni na konkursu možete videti na adresi:

Добитници на грантови преку проектот „Мрежа за отчетност, технологија и институционална отвореност во ЈИЕ“

Aktivnosti koje realizujemo u toku aprila – jula 2018. godine, obuhvatiće:

Edukaciju 20 srednjoškolaca koja se odvija u 3 modula sa temama – upoznavanje sa pojavama korupcije, prepoznavanje u svakodnevnom životu, integritet ličnosti i institucija, moguće reakcije; ulogu medija u formiranju javnog mnjenja, značaj slobode medija, analizu medijskih poruka, transparentnost; obuku za vođenje debate po Karl Poperovoj metodi; izradu, realizaciju i obradu podataka mini ankete o odnosu srednjoškolaca prema korupciji. Posebno se obavezujemo na 1.

Debatu – učesnici edukacije biraju temu vezanu za korupciju, na osnovu prikupljenih informacija u toku aktivnosti projekta. Debata se organizuje u većem prostoru i ima prenos uživo, kao i kao i odloženo emitovanje na T1 televiziji i „Za media“ portalu.

Radionice u 2 srednje škole – učesnici edukacije i debate, izvešće radionice u svojim matičnim školama.

Osmišljavanje, snimanje i emitovanje 5 antikorupcijskih spotova – učesnici edukacije u toku 2 meseca pišu scenario za spotove i glume u njima. Spotovi se prikazuju na T1 televiziji i dele preko društvenih mreža.

Završnu emisiju – učesnici projekta predstavljaju rezultate projekta, upoznaju javnost sa naučenim. Emisija će biti emitovana na T1 televiziji.

Dodaj komentar