Društvo Izdvajamo Vesti Zdravlje

Srbija se bliži piku, 10 gradova na UDARU ALERGIJE! Ljudi zbunjeni, mešaju je sa prehladom: Ovaj simptom pravi KLJUČNU RAZLIKU, a u ovo doba dana tegobe su najjače

Close-up of young woman sneezing at home

UDAR ALERGIJE

 

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, na kojoj se mogu videti merenja koncentracije polena, trenutno se može videti kako su povišene koncentracije polena duda i platana, koji nisu jaki alegeni. Do pre par dana bila je povišena koncetracija polena breze, a ona je prilično jak alergen.

 

Kašalj, kijavica, suzne oči, gušenje… samo su neki od simptoma koji ovih dana muče građane jer se nalazimo u periodu alergija. Iako još uvek nismo u piku, pojedine biljke se izdvajaju, a tu spadaju javor, orah, kopriva, čempes, jasen i mnoge druge biljke.

Simptomi alergije i kako se ona razlikuje od prehlade

„Simptomi znaju da budu veoma različiti i roditelji su često zbunjeni. Može doći do svraba nosa, kijanja i kašljanja, pa roditelji često nisu sigurni da li je u pitanju infekcija ili alergija“, kaže dr Saša Milićević, pedijatar i alergolog.

On dodaje da je temperatura ta koja razlikuje alergiju od infekcije.

„Alergije se javljaju tokom celog dana, a najviše noću i pred zoru i periodične su, javljaju se svake godine.“, objašnjava dr Milićević.

Udar alergije

ilustracija/pixabay.com/

PRIPREMA JE VAŽNA

Priprema je važan deo, odnosno blagovremeno uzimanje medikamenata.

„Svake godine sezona alergija počinje sve ranije, tako da osobe koje znaju da su alergične uveliko bi trebalo da počnu sa antihistaminicima. Oni se vezuju za receptore za koje bi se vezao polen, pa je važno da se sa tim lekovima krene na vreme.“ dodaje doktor.

On dalje objašnjava kada se uzimaju antihistaminici za različite alergije.

„Ko ima alergiju na polen drveće on bi trebalo već krajem februara da krene sa lekovima, ko ima alergiju na polen trave, trebalo bi već sada da krene sa lekovima, a ko je alergičan na ambroziju, on će već krajem jula da krene sa antihistaminicima.“

U ovim gradovima sledi visoka koncentracija polena i udar alergije

 • Beograd – javor, orah, dud, hrast, kopriva
 • Vranje – breza, javor, grab, čempres, jasen, orah, dud, platan, trave, vrba, kopriva
 • Zlatibor – javor, breza, čempres, orah, dud, platan, trave, hrast, vrba
 • Kragujevac – javor, breza, grab, orah, dud, četinari
 • Loznica – breza, orah, dud, hrast, vrba, kopriva
 • Niš – javor, breza, grab, orah, dud, letinari, platani
 • Pančevo – breza, grab, orah, dud, četinari, platani
 • Sremska Mitrovica – breza, grab, orah, dud, četinari, hrast
 • Čačak – grab, orah, dud
 • Subotica – javor, koprivić dud, hrast, kopriva

Zajecaronline.com/M.A/N.A

1 komentar

 • […] Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, na kojoj se mogu videti merenja koncentracije polena, trenutno se može videti kako su povišene koncentracije polena duda i platana, koji nisu jaki alegeni. Do pre par dana bila je povišena koncetracija polena breze, a ona je prilično jak alergen prebosi Zajecar.online. […]

Dodaj komentar