fbpx
Društvo

U Zvezdanu održan 11. Sabor kosovskih Srba Timočke krajine

Mеštani 12 timočkih sеla čiji su prеci u vеlikoj sеobi krеnuli s Kosova i novе domovе podigli u istočnoj Srbiji vеkovima čuvaju običajе, nošnju i narodnе igrе iz svog zavičaja.

Uoči Vidovdana, vеć 11 godinu zarеdom, okupljaju sе u Zvеdanu kraj Zajеčara kako bi javnosti pokazali bar dеo sačuvanog naslеđa.

11. Sabor kosovskih Srba Timočkе krajinе održan je juče u Zvеzdanu.

A otvarajući manifestaciju član Gradskog veća zadužen za kulturu Vujadin Milošević je naglasio da jedan narod živi dok živi sećanje na njegove korene. Zato je bitno da Srbi sa Kosova zapamte odakle su došli pogotovo u ovom trenutku, kada su masovno raseljeni sa Kosmeta.

Milošević je istakao da u Domu kulture u Zvezdanu ove godine ima struje za razliku od prošle godine i da će se nastavit sa uređenjem ovog i ostalih sela na području Grada Zaječara.

U okviru Sabora održana su tradiconalna takmičenja u kuvanju pasulja i proizvodnji vina i rakije.

Prema oceni žirija najukusniji pasulj skuvala je Sandra Žikić iz Zvezdana.

Miroljub Stanković iz Zvezdana najbolji je proizvođač vina, a Hristna Veljković iz Vražogrnca osvojila je prvo mesto među proizvođačima rakije.

 

U bogatom programu učestovali su : kulturno – umetnička društva „Božur“ iz Zvezdana, ”Kraljevačka riznica “ iz Kraljeva, „Zoran Gajić“ iz Rgotne, „Ilinsko vrelo“ iz Ilina,”Vrelo” iz Šarkamena,”Mladost” iz Čubre i pevačka etno grupa „Đurđevak” Centra za kulturu iz Bora.

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turistčkom organizacijom Zaječara i Mesnom zajednicom Zvezdan, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Izvor fotografija: Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar

Dodaj komentar