Društvo

U Zaječaru počeo Prvi festival javne istorije

FOTO: facebook.com/Dečiji centar Zaječar

Prvi festival javne istorije u Srbiji, koji organizuje “Dečiji centar” u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, održava se u Zaječaru 17. i 18. juna 2021.

Prvog dana festivala, u „Dečijem centru“ održana je tribina o zaboravljenoj heroini i antiratnoj aktivistkinji Nedi Božinović. Nakon toga, prisutini su razgovarali sa gostima Ljubicom Džakulom i Jašarom Murinom, a oni su podelili lična iskustva kroz tribinu „Čovek govori posle rata“. Potom je na Trgu oslobođenja u Zaječaru održan Art Karavan “Inex cirkus teatra” iz Beograda i izvedena koreodrama “Čovek bez detinjstva”, u kojoj su učestvovali članovi i članice “Dečijeg centra” i Udruženja L-DOWN.

FOTO: facebook.com/Dečiji centar Zaječar

Drugog dana festivala, u „Dečijem centru“ biće priređen razgovor sa muzičarem Marčelom, kroz tribinu „Muzika u kontekstu društva“. Nakon toga sledi promocija srednjoškolskog benda “Mobilizacija” i premijera filma “Kao da je bilo nekad, kao da je bilo tu”. Film opisuje vreme pre i posle Gitarijade 1991. da li je ta godina bila kraj jedne epohe, da li bi Zaječar danas bio grad roka da nije došlo do rata i da li je moguće vratiti smisao Gitarijadi?

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Dodaj komentar