fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

U Zaječaru počelo istraživanje o položaju žena i dece u romskim naseljima

Anketari, sa jasnim obeležjima Evropske unije, Republičkog zavoda za statistiku, Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija, posećuju 10.000 domaćinstava na teritoriji Srbije tokom septembra, oktobra i novembra ove godine i razgovaraju sa vama o uslovima u kojima živite i temama koje utiču na vaš svakodnevni život.

Cilj istraživanja je, kako kažu, da se obezbede podaci o zdravlju, obrazovanju, vaspitanju, socijalnoj zaštiti i uslovima života žena i dece koji se ne prikupljaju redovnim statističkim istraživanjima.

U prve tri i po nedelje rada na terenu, od 10.000 izabranih domaćinstava, 11 timova Republičkog zavoda za statistiku posetilo je 3.512 domaćinstava (2.842 iz nacionalnog uzorka i 670 iz uzorka domaćinstava koja žive u romskim naseljima).

Stopa odgovora u nacionalnom uzorku je 84,9%, dok je stopa odgovora u uzorku domaćinstava koja žive u romskim naseljima preko 97%.

” U nacionalnom uzorku anketirano je 1.260 žena, 601 dete mlađe od 5 godina i 624 dece uzrasta od 5 do 17 godina. U uzorku domaćinstava koja žive u romskim naseljima anketirana je 650 žena, 321 dete mlađe od 5 godina i 356 dece uzrasta od 5 do 17 godina.

Podsećamo da je MICS globalni istraživački program koji priprema UNICEF, zajedno sa različitim agencijama Ujedinjenih nacija “, kažu u Zavodu za statistiku.

MICS predstavlja jedini izvor podataka za mnoge indikatore koji se odnose na zaštitu deteta, obrazovanje u ranom detinjstvu (pohađanje predškolskih ustanova), imunizaciju (vakcinacija dece), opšte obrazovanje, obrazovanje romske populacije, zatim na zdravlje populacije, navike u ishrani itd.

“Svi podaci se prikupljaju u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici, prikupljeni podaci su službena tajna i objavljuju se isključivo u zbirnom (agregiranom) obliku.

Zahvaljujemo se svim domaćinstvima koja su do sada učestvovala u istraživanju i molimo sve kod kojih će anketari RZS-a doći do 10. novembra da sarađuju sa našim timovima i time pomognu da što bolje sagledamo položaj žena i dece u Srbiji. Otvorite vrata, pokažite da vam je stalo”, poručuju iz RZS-a.

Ovi podaci biće korišćeni u donošenju i sprovođenju nacionalnih politika i zakona i praćenju njihovih efekata na decu i porodice.

Dodaj komentar