fbpx

U Zaječaru počelo istraživanje o položaju žena i dece u romskim naseljima

Na teritoriji Republike Srbije, pa i na teritoriji Zaječara u toku je sprovođenje šestog ciklusa Istraživanja višestrukih pokazatelja – MICS 6. Istraživanje je počelo 2. septembra i trajaće do 10. novembra 2019.

Preporuka:

Zatvorene sve pijace u Zaječaru tokom trajanja vanrednog stanja

Javno komunalno preduzeće "Higijena" Zaječar naredilo je da se i zelene i robne pijace na teritoriji grada zatvore za...

Đorđe David pozitivan na koronavirus

Muzičar Đorđe David saopštio je da mu je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus. On je objavio tu informaciju na...

Noćas pomeramo kazaljke sat unapred

Letnje računanje vremena počinje 29. marta u 2 sata pomeranjem kazaljki za jedan čas unapred. Pomeranjem kazaljki na časovnicima...
- Reklama -

Anketari, sa jasnim obeležjima Evropske unije, Republičkog zavoda za statistiku, Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija, posećuju 10.000 domaćinstava na teritoriji Srbije tokom septembra, oktobra i novembra ove godine i razgovaraju sa vama o uslovima u kojima živite i temama koje utiču na vaš svakodnevni život.

Cilj istraživanja je, kako kažu, da se obezbede podaci o zdravlju, obrazovanju, vaspitanju, socijalnoj zaštiti i uslovima života žena i dece koji se ne prikupljaju redovnim statističkim istraživanjima.

U prve tri i po nedelje rada na terenu, od 10.000 izabranih domaćinstava, 11 timova Republičkog zavoda za statistiku posetilo je 3.512 domaćinstava (2.842 iz nacionalnog uzorka i 670 iz uzorka domaćinstava koja žive u romskim naseljima).

Stopa odgovora u nacionalnom uzorku je 84,9%, dok je stopa odgovora u uzorku domaćinstava koja žive u romskim naseljima preko 97%.

“ U nacionalnom uzorku anketirano je 1.260 žena, 601 dete mlađe od 5 godina i 624 dece uzrasta od 5 do 17 godina. U uzorku domaćinstava koja žive u romskim naseljima anketirana je 650 žena, 321 dete mlađe od 5 godina i 356 dece uzrasta od 5 do 17 godina.

Podsećamo da je MICS globalni istraživački program koji priprema UNICEF, zajedno sa različitim agencijama Ujedinjenih nacija „, kažu u Zavodu za statistiku.

MICS predstavlja jedini izvor podataka za mnoge indikatore koji se odnose na zaštitu deteta, obrazovanje u ranom detinjstvu (pohađanje predškolskih ustanova), imunizaciju (vakcinacija dece), opšte obrazovanje, obrazovanje romske populacije, zatim na zdravlje populacije, navike u ishrani itd.

„Svi podaci se prikupljaju u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici, prikupljeni podaci su službena tajna i objavljuju se isključivo u zbirnom (agregiranom) obliku.

Zahvaljujemo se svim domaćinstvima koja su do sada učestvovala u istraživanju i molimo sve kod kojih će anketari RZS-a doći do 10. novembra da sarađuju sa našim timovima i time pomognu da što bolje sagledamo položaj žena i dece u Srbiji. Otvorite vrata, pokažite da vam je stalo“, poručuju iz RZS-a.

Ovi podaci biće korišćeni u donošenju i sprovođenju nacionalnih politika i zakona i praćenju njihovih efekata na decu i porodice.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: