Izdvajamo Kultura

U Zaječaru održano veče u Dilanovu čast

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Promocija knjige „Odgovor nošen vetrom – živeti sa pesmama Boba Dilana“ autora Ivana Potića iz Zaječara promovisana je u zaječarskoj Gostoprimnici. O knjizi je govorio i Aleksandar Raković istoričar, koji je doktorirao na temu Jugoslovenski rokenrol 1956 – 1968.god.

Brojni poštovaoci književnog opusa Ivana Potića ispunili su Gostoprimnicu do poslednjeg mesta. U prijatnoj, opuštenoj atmosferi ljubitelji pisane reči mogli su da makar na trenutak osete duh nekih lepših vremena, čuju i saznaju nešto što da sada nisu znali i pre svega Boba Dilana sagledaju i dožive malo drugačije.

Knjiga „Odgovor nošen vetrom“ sadrži 52 prevedene pesme Boba Dilana, iz perioda 1963-2012 uz odgovarajuće komentare autora i priređivača. To je intimni književni soundtrack Ivana Potića, izbor njegovih najomiljenijih Dilanovih pesama i prvi prevod Dilanove rok poezije u Srbiji od dobijanja Nobelove nagrade za književnost 2016. godine.

Prema Potićevim rečima ova knjiga je do sada imala četiri promocije: u Beogradu dve i po jednu u Kladovu i Knjaževcu i napokon u Zaječaru.

„Ovo su prevodi pesama Boba Dilana po mom izboru. Kao klinac sam se zarazio Dilanovom muzikom i za mene je on više od književnika, a pre svega muzičar. Kada sam bio mali nisam baš najbolje razumeo njegove tekstove, ali kako sam stasavao shvatio sam i tu dimenziju. Moja želja je bila da približim opus srpskoj publici,“kaže Potić.

Književniku Potiću hrabrost ne manjka, a kako sam priznaje bila mu je potrebna ta hrabrost da bi se upustio u koštac sa ovakvim zahtevnim delom i opusom, jer je Dilan prisutan od 60-ih godina 20. veka pa sve do danas, a i dalje je aktivan uprkos tome što ima 77 godina.

„Meni je to bio neki klinački neki poriv, a bio mi je kao mladom čoveku uzor na neki način i zbog te dimenzije antiratne i zbog mnogo drugih stvari i zbog nekih mojih emotivnih ličnih stanja kroz koje sam prolazio.Bilo mi je zanimljivo da uzmem tako nešto i predstavim ga publici isključivo kroz književnost“, ističe Potić.

 

Knjigu je izdao Centar za kulturu i turizam iz Zaječara 2017. godine, a to je njihovo poslednje izdanje.

Gost promocije bio je istoričar Aleksandar Raković koji radi pri Institutu za noviju istoriju Srbije, a doktorirao na temu „Jugoslovenski rokenrol 1956 – 68.godine“, inače veliki poznavalac jugoslovenske i svetske rok scene. Raković nije krio zadovostvo što je ova promocija kao i tema izazvala veliko interesovanje Zaječaraca.

“ Reč je o velikom trudu zbog toga što to nije samo prevod, već knjiga sadrži i kritički deo, jer je autor uz pesme objašnjavao i upitničkom aparatu nekim detaljima koji čitaocima ne bi mogli biti poznati.

Pored toga ima nekih izdvojenih tekstova koji su ubačeni, a ne radi se samo o pesmama, radi se o objašnjenjima koja dalje produbljuju znanje o Dilanu, i uz predogovor, koji je takođe veoma informativan, možemo da budemo veoma zadovoljni što je ova knjiga ugledala svetlost dana i što rokenrol kultura u Srbiji ima ovakvu dragocenost“, naglasio je Raković.

Promociju knjige „Odgovor nošen vetrom“ književnika Ivana Potića organizovala je Eparhija Timočka.

O autoru:

Ivan Potić je rođen 1972. godine u Zaječaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Zaječaru, studirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao 2001. Radio honorarno na radiju i kao novinar, objavljivao prozu i poeziju, učestvovao u kulturnom životu grada kao organizator izložbi. Istoričar umetnosti je po profesiji, bibliotekar, zaposlen u Istorijskom arhivu u Zaječaru, muzičar, književnik.

Pisao tekstove za kataloge likovnih umetnika ovog kraja. Jedan od osnivača Festivala alternativne kulture “Zalet”. Bavi se muzikom.

Objavljena dela
Vratolomije, Matica Srpska, 2003,
To što je stvorilo čoveka, IP Filip Višnjić, 2005,
Još jednom o nevidljivom, KD Sveti Sava 2007,
Netačni odgovori na pogrešna pitanja, IP Vaša knjiga 2009,
Vilenjaci u živom blatu, NKC, 2010.
Bilo bi lepo da praznina ima oblik, biblioteka „Njegoš“, Knjaževac, 2012.
Vesele priče o tugovanju, Centar za kulturu grada Zaječara, 2013.
Kvadrat na crnom kvadratu, KD Sveti Sava, Beograd, 2015.
Dnevnik neutešnog kosmonauta, Studio Znak / Gramatik, Beograd, 2016.
Knjiga priča Pričožder, Niški kulturni centar, Niš, 2017.
Odgovor nošen vetrom (priredio Ivan Potić), CEKIT, Zaječar, 2017.
Knjiga poezije: Zlatni presek: pesme o idealnim proporcijama završene mladosti, Studio Znak, Beograd 2018.
Prevodi:
Knjiga Još jednom o nevidljivom prevedena je na poljski jezik i objavljena u Poljskoj kao e- book pod nazivom Raz jeszcze o niewidzialnym, 2009 godine, prevodilac Agnieszka Zukowska- Arent.
Antologije:
Zastupljen u antologiji pesnika jugoistočne Srbije pod nazivom Književni voz, NKC, 2010.

Dodaj komentar