fbpx

U Zaječaru održan drugi susret Graničara Vojske Jugoslavije (FOTO)

Preporuka:

U Suvodolu proslavljena slava manastira

U manastiru Suvodol svetom arhijerejskom Liturgijom proslavljen je Sveti kralj Milutin, slava manastirske kapele, na čelu sa episkopom timočkim,...

U subotu drugi deo penzija za oktobar

Penzioneri će drugi deo penzija za mesec oktobar dobiti u subotu 23. novembra. Isplata durgog dela oktobarskih penzija preko tekućih...

„Dečiji centar“ Zaječar obeležava Međunarodni dan deteta

"Dečiji centar" će u okviru Međunarodnog dana deteta koji se obeležava u sredu, 20. novembra realizovati brojne aktivnosti. U okviru...
- Reklama -

U Komandi za razvoj Timočke brigade u Zaječaru organizovan je drugi susret Graničara Vojske Jugoslavije. Prilikom susreta, heroji koji su nekada čuvali granice naše zemlje, obišli su spomen sobu u kasarni „Nikola Pašić“. Nakon toga prisustvovali su prijemu u Gradskoj upravi Zaječar.

Granične jedinice JNA ili popularno graničari su bili pripadnici JNA koji su svoje zadatke obavljali na tzv. “Prvoj crti obrane Jugoslavije.” U tu svrhu su postojale karaule, kao vojni objekti otvorenoga tipa. Graničari su 24 sata na dan bili na zadacima – danju i noću, po šumama i brdima i svim vremenskim uslovima.

FOTO: zajecaronline.com

„Ovom prilikom pozdravljam sve graničare, oficire, podoficire. Ovom prilikom se okupljamo kako bismo se podsetili kako smo svih ovih godina obavljali zadatke čuvajući granice naše zemlje. Nije lako biti graničar na prvoj crti odbrane zemlje“, poručio je Žarko Petrović, graničar.

Žarko Petrović, graničar; FOTO: zajecaronline.com

Ove godine navršilo se tačno 20 godina od početka jedne od najvećih bitaka tokom agresije na SRJ 1999. godine. U žestokim okršajima poginulo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Jedan od najvećih sukoba u skorijoj istorji, bio je sukob Vojske Jugoslavije i terorista Oslobodilačke vojske Kosova – bitka na Košarama.

O tome koliko je tada bilo graničarima teško da odbrane zemlju od mnogo brojnijeg neprijatelja, govorio je pukovnik Duško Šljivančanin. Šljivančanina je početak NATO agresije zatekao u Đakovici.

„Moje najlepše i najteže dane proveo sam u graničnim jedinicama. Posle toliko godina, mogu slobodno reći da su pripadnici naših graničnih jedinica – elitne jedinice. Te 1999. godine, 53. Granični bataljon u Đakovici, 55. Granični bataljon u Prizrenu, kao i 57. Granični bataljon u Uroševcu bili su prvi koji su primili udar. To su bili bataljoni koji su imali najviše žrtava.

Na žalost, sukobi su počeli još 1998. godine, kada je poginulo oko 30 pripadnika graničnih i drugih jedinica. Nije bilo isto biti graničar u Prištinskom korpusu i graničar u nekom drugom delu Srbije“, prisetio se pukovnik Šljivančanin.

Duško Šljivančanin, pukovnik; FOTO: zajecaronline.com

Pukovnik Šljivančanin je posebno pohvalio graničare koji su tada došli iz istočne Srbije i branili granice SRJ.

„Moram da pohvalim i graničare iz istočne Srbije. Mi smo 1998. ali i 1999. godine dobijali posebno obučene graničare iz Zaječara i Pirota. Ti graničari su kasnije bili na Košarama i Paštriku.

Neposredno pred Nato agresiju 8. marta 1999. godine, na Kosovu je pristiglo četiri autobusa graničara iz istočne Srbije. Sećam se da, kada su stigli u Đakovicu, dok sam im se obraćao, sleteo je helikopter iz kog su iznosili ranjene i poginule vojnike. Niko od njih nije odustao, iako su sve to videli, oni su otišli da brane granice zemlje“, dodao je Šljivančanin.

Zahvalnice i priznanja dodeljeni su bivšim pripadnicima graničnih jedinica. Posthumno dodeljeno je priznanje Radetu Jotiću za poseban doprinos u odbrani svoje otadžbine. Priznanja su dodeljena i pukovniku Dušku Šljivančaninu i Eparhiji timočkoj.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Nakon toga, graničari su obišli spomen sobu u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru, a potom su prisustvovali prijemu u Gradskoj upravi Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara, istakla je da je posebna čast čuvati granice Srbije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde i što mogu da ugostim članove Kluba Graničara Vojske Jugoslavije. Zaječar se takođe nalazi na granici i velika je čast što ste susret organizovali ovde“, rekla je Milić.

Za granice SFR Jugoslavije kažu da su bile jedne od najbolje čuvanih u svetu. Tome je doprineo i njen geo-politički položaj – između tadašnjeg istočnog i zapadnog bloka.

Kako je protekao drugi susret Graničara Vojske Jugoslavije, pogledajte u foto galeriji:

K.M.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Humanitarni koncert u Terazzi

Zaječarski srednjoškolci organizovaće humanitarni koncert za druga kome je izgorelo imanje. Učenici Gimnazije u Zaječaru, Mihailo Petrović i Milica Anđelić,...

U Zaječaru zasedali Gradski većnici

U Zaječaru je održana sednica Gradskog veća. Većnici su jednoglasno usvojili sve tačke dnevnog reda. Danas je održana sednica Gradskog veća u Zaječaru. Članovi su...

Dragiša Simonović i dalje na čelu zaječarskog Sportskog saveza

Na izbornoj sednici Skupštine Sportskog saveza Grada Zaječara, jednoglasno je izabran novi-stari predsednik, kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Pored izbora predsednika Dragiše Simonovića...

Mahala bounce u Omladinskom centru

Druga po redu igranka bass muzike Mahala bounce biće održana u Omladinskom centru u Zaječaru. Pored domaćih snaga(Fokus, Deterdžentlmen, Kick Kong), ovoga puta nastupiće i...

U subotu drugi deo penzija za oktobar

Penzioneri će drugi deo penzija za mesec oktobar dobiti u subotu 23. novembra. Isplata durgog dela oktobarskih penzija preko tekućih računa korisnika počeće u subotu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: