fbpx
Društvo

I u Zaječaru danas jednosatni štrajk upozorenja zdravstvenih radnika

foto: radiomagnum.rs

Zdravstveni radnici u Zaječaru organizuju danas od 11.00 do 12.00 časova jednosatni štrajk upozorenja. Na ovakav potez su, kažu, primorani zbog Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Predsednik Okružnog odbora Zaječarskog okruga Sindikata svih zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dr Bojan Šarčević, kaže da se jednosatni štrajk upozorenja održava zbog sve težeg položaja svih zdravstvenih radnika.

„Razlog štrajka upozorenja je novi Zakon o platama, gde, na predlog ministra Vujovića, neće ući 0,4% po godini minulog rada. Takođe, radnici u zdravstvu su protiv odluke da se za osnovicu obračuna plata u vreme godišnjeg odmora i bolovanja uzme osnovna plata, a ne kao do sada prosek plate u predhodnih 12 meseci. Ovakva odluka bi praktično prepolovila zarade zaposlenih u zdravstvu u vreme korišćenja godišnjih odmora i eventualnog odlaska na bolovanje“, izjavio je za Radio Magnum dr Bojan Šarčević, predsednik Okružnog odbora Zaječarskog okruga Sindikata svih zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Dr Šarčević je naglasio da radnici takođe traže i da regres i topli obrok budu izuzeti iz plata zaposlenih, iz razloga što su isti za sve zaposlene i remete odnos između najniže i najviše plate.

Štrajk upozorenja se održava u celoj zemlji, a danas se u Zaječaru organizuje u Zdravstvenom centru, Zavodu za javno zdravlje Timok, Apotekarskoj ustanovi…

U vreme štrajka, od 11 do 12 sati obavljaće se samo hitne intervencije.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar