Kultura

U zaječarskom teatru otvorena je izložba fotografija i predstavljena knjiga Milana Cacija Mihailovića (FOTO)

Milan Caci Mihailović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

U okviru pratećeg programa 28. festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u zaječarskom teatru otvorena je izložba fotografija i predstavljena knjiga „Uspomenar 3“ Milana Cacija Mihailovića, književnika i glumca.

Ovom promocijom Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović“ pridružuje se obeležavanju 50 godina rada i 70 godina života ovog glumca i književnika.

Milan Caci Mihailović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Tim povodom, direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić uručio mu je povelju i statuetu “Zorana Radmilovića” i zahvalio na svemu što je učinio za Zaječar, za ovo pozorište, ali i za kulturu u Srbiji.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“; FOTO: zajecaronline.com

Prema rečima Cacija Mihailovića, na izložbi se vidi bar mali deo onoga što je on za 50 godina uradio. On je zahvalio direktoru zaječarskog pozorišta na izdavanju knjige i preriđivanju izložbe, a zahvalio je i Zoranu Radmiloviću što ga je doveo u Zaječar. Kako je rekao prvi put je došao sa njim, a kasnije više puta zbog njega.

“Ovom knjigom zaokružujem priču koju sam hteo da ispričam ljudima koji vole pozorište. Dušan Kovačević mi je napisao da sam ovom knjigom podigao spomenik onima sa adrese Ateljea 212. Ako sam uspeo da podignem spomenike svima njima glumcima koji su u mom životu ostavili dubok trag, a sa kojima sam igrao, onda sam nešto zaista uradio”, istakao je Caci Mihailović.

Milan Caci Mihailović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

U holu zaječarskog teatra predstavljena je i izložba 40 fotografija sa predstava i tv drama, u kojima je igrao Caci Mihailović.

Caci Mihailović odigrao je više od 120 uloga u pozorištima u Beogradu i Srbiji. Odigrao je oko 150 uloga na televiziji i filmu i oko 700 uloga u dramskom programu Radio Beograda. Diplomirao je glumu 1972. godine.

FOTO: zajecaronline.com

Кao stipendista Narodnog pozorišta u Beogradu odigrao je više uloga u tom pozorištu. U Ateljeu 212 je od 1972. godine do penzionisanja, 2014. godine. Od velikog broja uloga koje je odigreao u Ateljeu izdvajamo Mirka iz predstave „Maratonci trče počasni krug“, Jelenčeta Vilotića iz “Radovana Trećeg”, “Obe predstave” Dušana Кovačevića, Кneza Golicina u „Mariji“ Isaka Babelja, Simeon Njagovan unuk u „Кorešpodenciji“ Borislava Pekića.

„Uspomenar 3″ objavljen je u izdanju zaječarskog teatra. Anegdote sa proba, predstava i neizbežnog bifea Ateljea 212, koje je neumorno prikupljao, Mihailović je objavio u tri knjige “Uspomenara” za koje kaže da su “više omaž izuzetnim ljudima sa kojima je imao sreću da igra”.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar