Kultura

U zaječarskom pozorištu odigrana pretpremijera predstave „Emilija Galoti“

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Uz poštovanje mera zaštite od virusa Kovid -19 u zaječarskom pozorištu odigrana je pretpremijera predstave „Emilija Galoti“ nemačkog pisca Gotholda Efraima Lesinga, u režiji Tare Manić, bez publike.

U pitanju je još jedna odlična predstava zaječarskog teatra, koja će obradovati gledaoce kada za to budu ispunjeni uslovi.

„Svet se konstantno menja, samo u prethodnih godinu dana se promenio više nego što je bilo ko od nas mogao da zamisli ili očekuje. Zbog toga je jako teško govoriti o tome koliko se svet danas razlikuje od onog u kome je Lesing pisao Emiliju Galoti, u 18. veku. Ali snaga i značaj ove tragedije je baš u tome što ne govori o tome kakav je svet bio u trenutku pisanja, već o tome kako nastaje promena u svetu. Na prvi pogled, ovo je drama o izumiranju aristokratskog sveta – o načinu života, pravilima i običajima koji su na samrti nakon što na scenu stupa nova klasa ljudi, ljudi koji svoja bogatstva nisu nasledili („Emilija Galoti“ je napisana deceniju i po pre Francuske revolucije). Ali, ako se malo pogleda ispod površine, Lesing piše o dubinskim istinama i problemima koji nastaju kada dva sveta – jedan umirući i jedan koji se još uvek nije rodio – krenu da se sudaraju, dok se na istom pravcu kreću u suprotnim smerovima“, ističe dramaturg Vuk Bošković.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Rediteljka Tara Manić kaže da je pozicija žene u „Emiliji Galoti“ paradigmatična u odnosu na trenutak žene u 21. veku u Srbiji.

„Mislim da su bezbrojne analogije i nekako mi je bolno što još postoje u tom obliku, i stoje nad glavom svake žene u Srbiji i nije bilo potrebno to potcrtavati. Najveća vrlina ovog teksta je da je sjajan, i on kao takav iako je nastao pre tri veka opstaje i živi i danas.“

Glumica Jelena Rajić, koja tumači naslovnu ulogu u predstavi ističe da je Emilija Galoti pozitivna ličnost koja završava život moleći oca da je ubije kako bi sačuvala svoju čast.

„Nije mi bilo teško da odigram ovu ulogu jer su glumci imali čast da rade sa izuzetnom mladom rediteljkom i bez obzira na težinu komada i cele ove priče, lako su ušli u likove.“

„Ovaj lik je možda nešto najkomplikovanije što sam uradio u dosadašnjoj karijeri od preko 30 pozorišnih uloga, zato što je jako slojevit. Kada glumac ima previše slobode da radi na nekom liku to je ograničavajući faktor, jer nikada ne zna gde će da pretera. Kada smo omeđeni nekim rediteljskim zahtevima , brže idemo ka cilju. Ono što je dobro je to što je Tara bila poptupno pripremljena i znala u kom pravcu da vodi sve glumce“, kaže glumac Miloš Đuričić koji tumači lik Markiza Marinelija.

Scenografkinja i kostimografkinja je SELENA ORB, autorka video materijala, fotografija i plakata je MARIJANA JANKOVIĆ, a dizajn animaciju potpisuje MILICA MILOSAVLJEVIĆ. Igraju: Jelena Rajić, Miloš Tanasković, Miloš Đuričić, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder, Branislav Mijatović.

Izvor: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Dodaj komentar