Kultura

U zaječarskom pozorištu još jedna premijera do kraja godine

pozoriste
foto: radiomagnum.rs

U zaječarskom pozorištu još jedna premijera do kraja godine.
Do kraja godine pozorišna publika u Zaječaru videće i komad „Ivica i Marica“, koji će otvoriti još jedan pozorišni festival u organizaciji zaječarskog teatra, ovoga puta 7. Međunarodni pozorišni festival za decu „Čar,čar, Zaječar“, ali i novogodišnju predstavu za decu.

Zaječarsko pozorište završava kalendarsku 2015. godinu sa pet premijera i dva održana festivala. Jedan veći, koji je bio i jedan „manji“ za najmlađe , koji tek sledi. Slično je i sa novim tekstovima čiju smo inscenaciju videli na daskama Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“. Tri premijere u toku ove godine: „Mali princi“ dramatizacija Vladana Cerovića svetski poznatog Egziperijevog teksta za pozorište i „Mokranjac, čovek svoje umetnosti“ Maje Čolović Vasić, oba u režiji Saše Latinovića, i „Skupljači perja“ po motivima filma Aleksandra Saše Petrovića u režiji Darka Štetina. Ova poslednja otvorila je jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji Dane „Zorana Radmilovića“.

To bi u najkraćem bio siže ove pozorišne godine. Svoj i konačan sud će dati publika što ona i čini dolazeći u pozorište i puneći salu, posebno o estetskim dostignućima, ali iz letimičnog pogleda na ono šta je sve urađeno može se reći da je u vreme besparice, krize i štednje godina bila više nego uspešna. Tri premijere, koje je iznedrio ansambl zaječarskog pozorišta i još dve, koje će odigrati do kraja godine govore same za sebe jer je to domet, koji je teško dostižan za mnoge teatre u Srbiji.

Sa druge strane, sudeći prema reakcijama medija i pažnji, koja je data ovom događaju, ali pre svega reakcijama publike jer se festival i pravi zbog publike, Dani „Zorana Radmilovića“ zauzeli su jedno od centralnih mesta u pozorišnom životu Srbije. Bila je to smotra vrhunskih glumačkih ostvarenja jer su dani za skoro dve i po decenije dobili svoj profil festivala glumca, po čemu su jedinstveni u Srbiji. Ujedno bio je to jedan od tri najduža festivala u njegovoj bezmalo dvadesetpetogodišnjoj istoriji. I po broju dana i po broju predstava.

Slično će biti i sa 7. Međunarodnim pozorišnim festivalom za decu, koji se ove godine održava od 4. do 11. decembra pod nazivom „Čar,čar, Zaječar“. Biće to smotra vrhunskih pozorišnih ostvarenja za decu na daskama profesionalnih pozorišta iz zemlje i inostranstva. Iz večeri u veče stručni žiri biraće najboljeg glumca, a deca će svojim glasovima na kraju dodeliti i nagradu za nabolju predstavu.
I na kraju ali ne i najmanje važno. Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ je učinilo makimum napora da publici izađe u susret i da snizi cene karata za redovan repertoar na minimum. Ali i za festivalska gostovanja. Gledati predstavu Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta ili Narodnog pozorišta iz Beograda po ceni od 350 dinara, koliko je koštala karta u proseku kupovinom kompleta za Dane ili gledati Pozorište Pinokio iz Beograda, Šabačko ili Narodno pozorište iz Užica po ceni od 100 dinara, koliko će koštati karte za „ Čar, čar, Zaječar“ je više nego popularna i daleko je ispod bilo kakve ekonomske računice. Nastojanje Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ je da ovo bude pozorište dobrih predstava i pune pozorišne sale svake večeri.

-Na najboljem smo putu da to i ostvarimo, kažu u zaječarskom pozorištu.

PROGRAM 7. MEĐUNARODNOG POZORIŠNOG FESTIVALA ZA DECU
„ČAR ČAR ZAJEČAR“

4.12.2015. – 19.00 h SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA
Predškolska grupa Osnovne škole „Ljuba Nešić“ i glumci Dečjeg centra
POZORIŠTE TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ – ZAJEČAR
Po Braći Grim
IVICA I MARICA – premijera
Dramatizacija i režija Saša Latinović
5.12.2015. – ŠABAČKO POZORIŠTE
Branislav Nušić
HAJDUCI
Režija Vladimir Milojević
6.12.2015. – KRALJEVAČKO POZORIŠTE
Po tekstu Fenka Baumana
ČAROBNJAK IZ OZA
Adaptacija i režija Miodrag Dinulović
7.12.2015. – NARODNO POZORIŠTE UŽICE
Spasoje Ž. Milovanović po motivima Karela Erbena i Mladena Širole

DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA

Režija: Nemanja Ranković

8.12.2015. – DRŽAVNI KUKLEN TEATAR – VIDIN
Po Braći Grim
BREMENSKI MUZIKANTI
Dramatizacija i režija Dimitrije Dimitrov
9.12.2015. -POZORIŠTE LUTAKA PINOKIO – BEOGRAD
Turbjern Egner

KARIJUS I BAKTUS

Režija: Stevan Bodroža

10.12.2015. -KRUŠEVAČKO POZORIŠTE

Miodrag Stanisavljević

NEMUŠTI JEZIK

Režija: Bojan Milosavljević

11.12.2015. -12.00 h PREDSTAVA U ČAST NAGRAĐENIH

POZORIŠTE TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“
DEČJI CENTAR ZAJEČAR

Branislav Nušić

AUTOBIOGRAFIJA

Adaptacija i režija Selena Ristić Vitomirović

DODELA NAGRADA

Sve predstave počinji u 19 sati.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar