fbpx
Društvo

U zaječarskom porodilištu ponovo je moguć porođaj sa epiduranlnom anestezijom

FOTO: zajecaronline.com

U Zdravstvenom centru Zaječar 2005. godine obavljen je poslednji porođaj sa epiduralnom anestezijom. Tada je zbog tehničkih i finansijskih sredstava ceo projekat prekinut. Posle 14 godina pauze, porođaj sa epiduralnom anestezijom ponovo je moguć u zaječarskom porodilištu.

U porodilištu u Zaječaru, ova metoda porođaja sprovodi se od početka godine. U Srbiji se sve više trudnica odlučuje za ovu metodu. Reč je o ubacivanju lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor, čime se omogućava blokada senzornog nerva, odnosno sistem bezbolnog porođaja.

„U Zaječaru je porođaj u epiduralnoj anesteziji počeo 2003. godine. U dogovoru sa anesteziolozima napravili smo jednu ekipu koja je otišla u Ljubljanu, u Klinički centar, gde se tada veliki broj žena porađao u epiduralnoj analgezi, mnogo više nego u Beogradu. Krajem 2003. i tokom 2004. godine urađeno je oko 20 porođaja u epiduralu u Zaječaru. Sve žene su se tada porođale u epiduralnoj analgezi, dobro su se oproravljale i imaju lepa iskustva. Projekat zastusvljen 2005. godine, zbog nekih tehničkih i zbog finansijskih razloga. Naime, žene su trebale da kupuju taj set za epidural, i to je tako trajalo godinama.

Anesteziolozi su imali konsultaciju sa stručnjacima iz Amerike, tako da je ove godine, ponovo uvedena ta procedura u zaječarskom porodilištu. Procedura je takva, da prvo žena mora da se upozna sa tim kakav bezbolan porođaj možemo da joj pružimo, da uradi određene analize, da porazgovara sa anestezilogom. Epiduralna analgeza se uključuje u periodu dilatacije od 4 do 5 centimetara, ne uključuje se sa prvim porođajnim bolovima. Od početka godine do sada je bilo zainteresovanih trudnica, koje su se porodile epiduralno. Na odeljenju se trenutno nalazi i trećerotka, koja se sada porodila epiduralno“, istakao je Dragoslav Kalinović, načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušertvo ZC Zaječar.

Dragoslav Kalinović, načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušertvo ZC Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Anesteziolozi kažu da je veoma mali broj trudnica koje ne bi smele da prime epiduralnu anesteziju, i u tim slučajevima se ona ne radi.

„Ovo je bezbednija anestezija, pruža dobre uslove ginekolozima da obave carski rez ili porođaj. Bebe su vitalnije, svežije, kada se rode nakon ovih anestezija i procedura. Žena je tokom procedura budna, priča sa nama, raduje se tom trenutku. Možete da zamislite koliko je to majci važno, da nema bola, a može da proprati ceo porođaj.

Na osnovu analiza vidimo da li ima nekih kontraindikacija, mi onda ne uradimo takvu vrstu anestezije, već primenjujemo opštu. To su specifične vrste bolosti koje nose rizike od krvarenja, u tom prostoru koji mi bockamo. To je ubod u leđa, nađe se to mesto i plasira lek, koji obezbeđuje dalje uslove obezboljavanja.

Nedavno smo u saradnji sa profesorom Ivanom Veličkovićem, koji radi u Bruklinu, sreli na anesteziološkim sastancima, i krenuli u tu priču. On je stručnjak u oblasti ovog tipa anelgezije i radi na akušerskom odeljenju. On je nekoliko puta došao kod nas i ekipno smo radili. Mi ovde dajemo spinalnu i epiduralnu anesteziju, a mala je razlika u tehnici izvođenja. Sada porođaj epiduralno ide rutinski, žene su zadovoljne“, kaže Dragana Sotirović, anesteziolog ZC Zaječar.

Dragana Sotirović, anesteziolog ZC Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Buduće majke informacije o epiduralnoj anesteziji mogu dobiti i u Savetovalištu za trudnice, u okviru Zdravstvenog centra u Zaječaru.

Ukoliko žele ovaj metod porođaja, trudnice bi trebalo da odluče mesec dana pre termina, kako bi mogle da prođu anesteziološku ambulantu, gde se obavljaju laboratorijske analize. Na osnovu toga se zaključuje da li žena može da primi epiduralnu anesteziju i tu se pacijentkinjama otklanjaju sve dileme u vezi sa ovom vrstom porođaja.

Dodaj komentar