Društvo

U zaječarskoj kasarni obeležen dan 9. srpske udarne brigade (FOTO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Intoniranjem himne u kasarni Nikola Pašić u Zaječaru obeležena je 75. godišnjica formiranja 9. srpske narodnooslobodilačke udarne brigade, a ove godine po prvi put posle rata na jednom mestu okupilo se stotinak bivših pripadnika 9. srpske udarne brigade.

Na spomen bistu narodnom heroju Vasiliju Đuroviću Žarkom, prvom komandantu 9. brigade vence su položili pripadnici vojske, članovi zaječarskog SUBNOR-a, predstavnici rezervnih vojnih starešina i ratnih vojnih invalida, kao i članovi udruženja vojnih penzionera i potomaka.

Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a Zaječar podsetio je da je ova brigada nakon 1944. godine nastavila tradiciju Timočke divizije iz Prvog svetskog rata, a danas je to Komanda za razvoj Timočke brigade.

Prema Nikolićevim rečima 9. brigada tokom Drugog svetskog rata vodila je borbe sa okupatorom na teritoriji Timočke krajine, Šumadije, a kasnije i na Drini.

„Ova jedinica učestvovala je u svim važnim borbama u delu Morave, Rasine, Timoka, Timočke krajine, Sokobanje. Učestvovala je u oslobođenju Zaječara, Timočke krajine, Beograda, preko Bosne do Slovenije.

U sastavu ove brigade bilo je oko 5 hiljada boraca. Poginulo je 883, 70 njih je umrlo i 13 nestalo. Brigada je iznedrila i 3 narodna heroja, Vasilija Đurovića Žarkog, Branka Miloševića Metalca i Petronija Jovanovića Pere Komirićanca i 74 nosioca partizanske spomenice “, istakao je Nikolić.

9. srpska brigada je pored učešća u Drugom svetskom ratu učestvovala i u okršajima tokom raspada Jugoslavije i NATO agresije 99. godine, gde je deo brigade dejstvovao na Kosovu i Metohiji, a deo bio u pripravnosti na teritoriji Timočke krajine.

Na kraju ceremonije, svi prisutni su minutom ćutanja odali poštu palim borcima koji su svoje živote dali za slobodu otadžbine.

Dodaj komentar