fbpx
Društvo

U Zaječarskim srednjim školama ove godine DVA ODELJENJA MANJE za upis!!! To će stvoriti i tehnološke viškove!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odredilo je plan budućih odeljenja za I razred srednjih škola!

Na području grada Zaječara u odnosu na prošlogodišnji upis planirana su dva odeljenja manje za upis!!!

U školskoj 2017/18. godinu planirana su 20 odeljenja (Gimnazija 3, Tehnička 7, Ekonomsko-trgovinska 5 i Medicinska 5). Od planranih 20 odeljenja, 17 su IV stepena, dok 3 odeljenja su III stepena. Gimnaziji je smanjeno jedno odeljenje prirodno-matematičkog smera, dok je Ekonomsko-trgovinskoj školi ukinuto odeljenje turističkog tehničara.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika grada Zaječara ističu da će smanjenje dva odeljenja u srednjim školama u odnosu na prošlogodišnju kvotu, stvoriti i nove tehnološe viškove, približno oko 4 pune norme.

2 komentara

  • Viska vec ima i to neuporedivo vise nego sto se misli, sto se tice profesorskog kadra jer ne zadovoljavaju potrebne kvalifikacije.Dece je sve manje u demografskom smislu tako da nije ni cudo sto se pojedina odeljenja gase a sa druge strane neka se ne formiraju kao sto je odeljenje geodetskih tehnicara. Bile su dve generacije, 77-78 i 78-79. Posle toga ni jedno ! Odeljenje rudarskih i geoloskih tehnicara nikada nije ni postojalo u Zajecarskoj tehnickoj skoli ni u vreme dok je bilo vise rudnika sa podzemnom ekspolatacijom, a ni danas iako jos ima rudarskih jama .

  • Treba ponovo uvesti odeljenje za informatiku u gimnaziji. Nejasno je zašto je ukinuto ako se zna da u poslednjih 6 meseci NSZ širom Srbije populariše kurseve za informatičare za nezaposlene svih struka. Ako već postoji potreba za informatičarima i operaterima za baze podataka, jasno je da se četvorogodišnje školovanje i kurs od par meseci ne mogu uporediti.

Dodaj komentar