Društvo

U TOKU JE SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Usvojen plan detaljne regulacije za uređenje i proširenje groblja u Zvezdanu

Groblje kao jedna od komunalnih površina koje postoji u naselju Zvezdan u nedostatku prostora za sahranjivanje proširilo se na parcele drugih namena, što predstavlja problem za naselje.

Iz navedenih razloga problem je bilo potrebno planski rešiti za naredni period u skladu sa potrebama naselja.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u naselju Zvezdan živi 1602 stanovnika, od kojih je starosti preko 50 godina njih 784, a punoletnih lica ima 561.

Cilj izrade Plana detaljne regulacije je da se omogući planski i pravni osnov za proširenje groblja, kao i plansko uređenje postojećeg i planiranog proširenja, kao i nedostajućih sadržaja groblja kako bi oni zajedno predstavljali jedinstvenu funkcionalnu, i po važećim standardima uređenu komunalnu površinu.

Postojeće groblje u Zvezdanu trenutno se nalazi na površini od 1,24 hektara, a plansko proširenje obuhvata površinu od od 3,2 hektara.

Na planiranoj površini za proširenje groblja izvršena je provera kapaciteta broja grobova koji se mogu izgraditi i statistika je sledeća:

S obzirom da staro groblje nije ograđeno ogradom, planom je predviđeno određivanje celog kompleksa groblja transparentno minimalne visine od dva metra.

Sa unutrašnje strane u okviru novog dela groblja obavezno je podizanje i tampona visokog brzorastućeg lišćarsko-zimzelenog zelenila, koje bi tokom cele godine bilo u funkciji izolacije, minimalne visine 4 m.

Ogradu treba izvesti oko celog kompleksa groblja (novog i starog dela).

Odluku o usvajanju Plana detaljne regulacije za uređenje i proširenje groblja u Zvezdanu odbornici Skupštine grada Zaječara na 18. zasedanju usvojili su većinom glasova.

Više o Planu detaljne regulacije za uređenje i proširenje groblja u Zvezdanu pročitajte OVDE!

Dodaj komentar