fbpx
Društvo Izdvajamo

U Timočkoj Krajini u planu izgradnja oko 100 mini-hidroelektrana

FOTO: Facebook / WWF Srbija

Na teritoriji Srbije prema podacima sa sajta elektrosrbija.rs planirana je izgradnja preko 850 mini-hidroelektrana (MHE). Oko 100-ak mini-hidroelektrana u planu je da bude izgrađeno samo na teritoriji Timočke krajine, a od pomenutog broja 19 na teritoriji opštine Knjaževac, 10 na teritoriji Svrljiga, 9 na teritoriji grada Zaječara, 8 u opštini Boljevac, 7 na teritoriji opštine Negotin i 5 u okolini Bora. U planu je izgradnja MHE i na području opština Majdanpek, Kučevo, Golubac i Žagubica.

Minulih dana u skupštisku proceduru prema pisanju beogradskih medija ušle su i predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje bi  dana mala vrata otvore mogućnost izgradnje malih hidroelektrana i na područjima koja za to nisu predviđena planskim dokumentima.

Da su ovakve strepnje realne, misle i pojedini dobri poznavaoci problematike MHE u našoj zemlji, dok, s druge strane, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture to kategorički negiraju i ističu da je cilj izmene zakona sasvim drugi i da se predložena izmena uopšte ne tiče malih hidoelektrana.

Na teritoriji Zaječara u planu 9 mini-hidroelektarana 

Na području grada Zaječara u katastru mini-hidoelektrana upisane su MHE u Tabakovcu, Sokolovici i Trnavcu sa instaliranim proticajem vode od 40.000 m3/sekundi, sa snagom oko 5.000 kW i proizvodnjom od 15 do 22 miliona kWh godišnje.

Mini-hidroelektrane manjeg kapaciteta u planu su i na Crnom Timoku i to 2 kod sela Zvezdan, jedna u Gamzigradu i jedna u Metovnici kod Bora, kao i 3 MHE na Grliškoj reci u Grlištu i u selima Lenovac i Gornja Bela reka.

Detaljan spisak izgradnje mini-hidroelektrana pogledajte OVDE.

Predstavnici Gradskog odbora “Dosta je bilo” Zaječar na pomenutu temu upozorili su javnost saopštenjem u kome navode da je Gradska uprava Zaječar izdala rešenje za lokacijske uslove firmi “Nelo Doo Dobanovci” za izgradnju minihidrocentrale “Trnavac”.

“Investitori koji su izgradili male hidroelektrane i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije, profitiraju tako što im država otkupljuje struju koju proizvedu, po unapred određenim, višim cenama. Novac kojim država vrši otkup dolazi od građana Srbije, kojima su zbog toga posebnom naknadom uvećani računi za struju”, kažu u GrO “Dosta je bilo”.

Oni upozoravaju da je u aprilu 2018. godine izrađen projekat male hidrocentrale “Trnavac” na Timoku (lokacija je dodeljena po drugom pozivu još 2014. godine) ,a kao investitor projekta pojavljuje se Nelo energy DOO Dobanovci sa vlasništvom nad 11 hektara šume u Gradskovu.

“Poznato je da je unosan biznis malih hidrocentrala rezervisan za najmoćnije ljude iz vlasti ili njima bliske osobe.  Lokalna vlast ,snishodljiva i podmitljiva, učiniće sve da udovolji zahtevima moćnika u kompanijama sa prikrivenim vlasništvom kako bi oni nastavili da nesmetano profitiraju na uštrb naših građana i uz nenadoknadivu štetu koju nanose životnoj sredini. “Dosta je bilo” se protivi izgradnji minihidrocentrala na rekama Srbije koje sprovodi mafija bliska Srpskoj naprednoj stranci, jer je to pod njihovim patronatom poduhvat trajne degradacije životne sredine i uslova života ljudi, zarad ličnog interesa i profita pojedinaca bliskih vlasti”, navodi se u saopštenju.

FOTO: Bor030

Meštani Zlota i Sumrakovca protestovali protiv izgradnje MHE

Meštani sela Zlot i Sumrakovac organizovali su već nekoliko protestnih skupova protiv izgradnje mini-hidroelektrane (MHE) na Zlotskoj reci.

Meštani su zabrinuti jer smatraju da će ostati bez vode od koje im direktno zavisi egzistencija, jer se ova voda koristi za piće, kao i u poljoprivredne stvrhe.

Na teritoriji Bora i Boljevca planirano je ukupno 13 mini-hidroelektrana na Beljevini, Crnom Timoku, Zlotskoj i Brestovačkoj reci.

FOTO: Bor030

Milikić: Grad Bor zabranjuje mini-hidroelektrane na svojoj teritoriji

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je u utorak, 21. januara da su izdate dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana (MHE) istekle i da će one biti zabranjene na teritoriji grada Bora.

Gradsko veće je na 46. sednici održanoj pomenutog dana usvojilo Predlog Zaključka o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Bor.

Javna rasprava će biti sprovedena od 26. januara do 3. februara, a prema rečima gradonačelnika izmene i dopune Prostornog plana se donose kako bi se sprečila izgradnja MHE na teritoriji grada Bora.

4 komentara

  • Gradonacelnik BorA je Sloven, gradonacelnik Zajecara Rom. Gde ima osim u Srbiji da Romi imaju povlascen polozaj, NE jednak polozaj nego pogodnosti !? Nigde nema, cak Ni u rodnoj Indiji I Pakistanu , isti narod dve drzave muslimansko-hindu stanovnista. I sada taj dosljak kvari srpsku prirodu I balans voda jer je od povlascenja izgubio realnost a patriotizam nije ni imao jer ocigledno bas ga briga za srpskog seljaka kad je on povlascen Rom. Zajecar je cist samo u delu.grada gde se on krece, da mu se slucajno.bajka ne unisti. Samo malo izvan centra krs i lom I sada jos I lokalna priroda na prodaju. A gde da idu srpski zemljoradnici ? U Indiju ?

  • Romi okupirali Srbiju koja je posle Bugarske sa 10.5% druga zemlja na svetu po % Roma sa 9.5%. Daleko vece I nastanjenije zemlje imaju oko 0.25% Roma.
    Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people

    I zbog povlascenja koje tih 10% dobija od Srba nasa zemlja tone u nered I siromastvo. A da me kazemo da se menja I genetska struktura naseg naroda, plavih I belih Slovena.

  • Seljaci se bune jer nemugu da uzmu nijedan dinar pa im krivo seljacka posla a traze da im u kucu drzava dovede struju pa kako?

  • To je laz, u zajecarskim okrugu sve seoske kuce imaju struju, nije Srbija Indija ti neobrazovani poltronu koji naruceno pises I ne poznajes svoj kraj od trckaranja kao sluga. Cak I da nema struje drzava jeste obavezna da uvede struju jer zemljoradnici I stocari hrane drustvo I jos daju za izvoz. Umesto toga sada ih raseljavaju jer kada nemaju prirodne uslove da rade zbog mini-elektrana nice ekoloske izbeglice dok ce Taj tvoj sto je narucio komentar podrzke da zaradjuje na njihovoj muci I jos pri tom da unistava eko sistem voda I smanjuje proizvodnju hrane a potom odmah ide glad. Posto izgleda jedes samo banana kao I gradonacelnik lepo ste zamislili da lazete ljude.

Dodaj komentar