Društvo

U Predškolsku ustanovu „Đulići“ u maju primljeno 150 dece, na listi čekanja ostalo njih 40!Kapaciteti popunjeni za decu uzrasta od 2 do 4 godine!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Predškolska ustanova „Đulići“ u Zaječaru, koja u pet objekata u gradu i dva u selima, ima ukupno 1.050 mališana, na listi čekanja ima već 40-ak zahteva roditelja za prijem dece u ovu ustanovu.

Naime, nakon zasedanja Komisije za prijem dece koja je održana 20. maja na koju je primljeno 150-oro dece, na listi čekanja ipak je ostalo njih 40.

Najveći broj zahteva pristigao je za decu uzrasta od  2 do 3 i od 3 do 4 godine. U tim grupama su kapaciteti zakonski popunjeni, a slobodnih mesta ima  za decu uzrasta od godinu do 2, i za decu uzrasta starije pripremne grupe, dakle 5 i po do 6 godina. 

Kako se broj slobodnih mesta u vrtićima menja svake godine u zavisnosti od broja predškolaca koji izlaze iz obdaništa, direktorka predškolske ustanove „Đulići“ Tanja Jovanović ističe da nema mesta panici.

“ Mi ćemo tokom leta ponovo prikupljati zahteve, tako da ćemo u avgustu održati Komisiju za prijem da razmotrimo novopristigle zahteve. I tada ćemo nakon odlaska u školu sadašnjih pripremaca, imati konačnu sliku o tome šta će i kako biti realizovano u grupama u kojima ima mesta za prijem novih mališana.

Naredne komisije su u novembru za decembar, u januaru za februar i u martu za polazak od aprila“, istakla je Jovanović.

Kriterijumi za prijem dece u vrtić

Prilikom upisa dece u predškolsku ustanovu Komisija utvrđuje prtednost prema sledećim kriterijumima:

 1. Deca iz društveno osetljivih grupa
 • deca žrtve nasilje u porodici
 • deca bez roditeljskog staranja
 • deca čije porodice koriste neki oblik socijalne zaštite
 • deca samohranih roditelja
 • deca sa smetnjama u razvoju
 • deca teško obolelih roditelja
 • deca u čijoj porodici brat ili sestra boluju od teške bolesti
 • deca ratnih vojnih invalida
 • deca raseljenih i izbeglica
 • deca predložena od strane centra za socijalni rad

2. Deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata

3. Svako treće i narednoi dete

4. Deca čija su braća ili sestre upisana u istu predškolsku ustanovu

Inače u sastavu predškolske ustanove „Đulići“ posluje 7 vrtića, 5 u gradu, 1 u Grljanu i igraonica u Velikom izvoru o kojima brine 140 radnika.

Trenutno je upisano 1050 dece, i oni su raspoređeni u 44 vaspitne grupe.

Mesečni iznos koji bi roditelji trebalo da izdvoje za celodnevni boravak deteta u vrtiću iznosi 3.465 dinara, odnosno 165 dinara dnevno. Ili za poludnevni boravak gde dete boravi u vrtiću samo do podneva na mesečnom nivou iznosi 1722 dinara, odnosno 82 dinara dnevno.

1 komentar

 • Dete mi napunilo 4 godine,a cekamo vec 2 godine za prijem,ja od skoro radim,a supruga ne,nemam vezu da upisem dete,tako da zivimo od moje skromne zarade,a kad bi dete islo u vrtic supruga bi odmah krenula da radi,ovako ne moze. Samo vezare i „ugrozeni“ se primaju. More,more…

Dodaj komentar