fbpx
Društvo Izdvajamo

U poslednja 24 sata od kovida19 u Novom Pazaru preminulo pet osoba, u KC Niš tri, a u Vranju još jedna osoba

Od juče u 10 časova do današnjeg preseka u isto vreme, u Novom Pazaru je od koronavirusa je pet osoba. Ništa bolja situacija nije ni u KC Niš, gde su od posledica novog virusa preminule 3 osobe, dok je u Vranju zabeležen jedan smrtni ishod.

U novopazarskoj bolnici smešteno je 205 kovid19 pozitivnih pacijenata.

Koordinator te bolnice Mirsad Đerlek rekao je da leče i pacijente iz Sjenice. Tako je opšta bolnica postala regionalna bolnica.

“Zdravstveni radnici su nam preumorni ali imamo i brojnu rodbinu pacijenata koja je stalno prisutna. Molim sve za strpljenje i spuštanje tenzija. Danas stiže još 10 respiratora. U toku dana biće montirana vojna bolnica sa 150 ležajeva, sa kojom će doći 25 vojnih lekara i 15 tehničara. Osnovaćemo i dva šatora ispred infektivnog za trijažu sa šest doktora. Mislim i ubeđen sam da možemo da budemo mirniji u odnosu na prethodni period”, rekao je Đerlek.

Stanojević je rekao i da je u toku prethodnog dana primljeno 28 pacijenata od kojih je virus potvrđen kod 11 osoba. Na bolničkom lečenju je i 10 dece, od kojih je kod jednog potvrđeno prisustvo virusa i sva su u stabilnom stanju.

“Imamo veliki broj tesitranih. Ispada da ono što se primi, po pravilu su teže bolesni. Činjenica je da imamo pacijenata u podmakloj fazi bolesti Imamo obolelih starosti i između 30 i 40 godina. Primarno su ugrožena pluća, ali kad bolest toliko odmakne naravno da pate i drugi organi”, rekao je doktor.

Kada su u pitanju zdravstveni radnici, doktor Sanojević je rekao da je ukupno zaraženo 20 medicinara od kojih je 12 lekara i osam medicinskih tehničara i sestara.

Prema njegovim rečima izlečeno je do sada 49 lekara, 59 srednjeg medicinskog osoblja i dva pomoćna radnika.

“U dve kovid bolnice u Vranju, smešteno je 95 pacijenta, a kod 54 je potvrđen kovid19. Među hospitalizovanima nema dece”, rekao je Stanojević i dodao da je jedan pacijent preminuo od poslednjeg izveštaja.

U Zdravstvenom centru u Leskovcu u kovid boolnici je, prema njegovim rečima, hospitalizovano 69 pacijenata od kojih je kod 40 laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa”, rekao je doktor Stanojević, dodajući da je u Zdravstvenom centru Surdulica koja je jedna od novih kovid biolnica, smešteno je 35 osoba, a kod 28 je potvrđena zaraza.

Doktor Miodrag Vrbić saopštio je da je uveden i novi protokol u lečenju kovid19 pozitivnih i da su uključeni novi virustatici za koje se pokazalo da imaju rezultata u tretmanu.

Na konferenciji je rečeno da za sada ima dovoljno ljudstva, i lekara i sestara i da je zaposleno mnogo mladih među kojima je i 121 mladi lekar i 89 sestara.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar