Društvo

U nedelju prelazimo na zimsko računanje vremena

FOTO: ilustracija/pixabay.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Poslednjeg vikenda u oktobru, kazaljke na satu vraćaju se unazad i prelazi se na zimsko računanje vremena.

U nedelju 27. oktobra 2019. prelazi se na zimsko računanje vremena i kazaljke je potrebno vratiti sat unazad. Kazaljke na časovnicima vraćaju se jedan sat unazad, sa 3 sata na 2 sata.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Pomeranje kazaljke na satu sprovodi se na osnovu Zakona o računanju vremena. Ideja da se pomeranjem sata stvori privid dužeg dana, stara je više od 200 godina, ali nestašica uglja širom Evrope naterala je Nemačku i njenu saveznicu Austro-ugarsku da tokom 1916. godine da tako počnu da štede energiju. Nakon toga, mnoge zemlje su prešle na „pomeranje kazaljki“, međutim, kasnije su odustale od toga. Tokom naftne krize 1970. ponovo su se vratile na vraćanje sata unapred i unazad. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Pomeranje kazaljki prestaje 2021. godine?

Odbor Evropskog parlamenta doneo je rezoluciju kojom je odlučeno da se u EU ukine pomeranje kazaljki na satu, počevši od 2021. godine. Rezolucija potom ide na glasanje u parlamente zemalja članica EU, koje će se odlučivati između letnjeg i zimskog računanja vremena. Očekuje se da stopama EU krene i Srbija.

Dodaj komentar