Društvo

U Hajduk Veljkovom konaku Zaječar dobija prostor za kreativno delovanje

Timočki Omladinski Centar u Zaječaru je kroz program „Pomak“ počeo realizaciju nove ideje otvaranja coworking hub prostora u Zaječaru pod nazivom „Konak“.

Od grada Zaječara Timočki Omladinski Centar dobio je na korišćenje, uz nadoknadu, prostor u centru grada, na period od deset godina, staru urbanu kafanu „Hajduk Veljkov konak“, veličine 253 m2, koji zadovoljava sve preduslove potrebne za uspešan rad jednog ovakvog modernog prosotra za kreativno delovanje.

Coworking hub centar predstavlja prostor za kreativno delovanje koji je radni prostor za kreativce, inkubator, prezentacioni prostor, prostor za sastanke, prostor za obuke i treninge, ali i mesto na kome se dobijaju usluge savetovanja za mlade preduzetnike ali i organizacije civilnog društva. Ovakav vid prostora predstavlja novi koncept multifunkcionalnog prostora koji je nastao kreativnom transformacijom stare urbane kafane Hajduk Veljkov konak u instituciju koja spaja preduzetničke, edukativne, kulturne, kao i komercijalne aktivnosti.

-Naš cilj je da formiramo moderni kreativni prostora za zajedničko delovanje koji predstavlja multidisciplinarnu platformu, podstiče razvoj kreativne ekonomije, pruža usluge poslovne inkubacije i uspostavlja dijalog između savremenih tendencija, te na taj način pospešuje i unapređuje lokalni ekonomski razvoj, kažu u Timočkom Omladinskom Centru.

Konakov prostor za kreativno delovanje nudi radni prostor, adaptiran i prilagođen prostor mladim preduzetnicima u kome mogu da počnu i realizuju svoj biznis. Coworking hub centar omogućava radni prostor sa svim kancelarijskim uslovima počev od radnog stola preko celokupne potrebne opreme (štampači, fotokopir aparat, projektor…) do brzog interneta, sale za sastanke i prezentacije, usluge poslovnog sekretara (prijem klijenata i pošte).

Takodje, nudi savetovanje i edukaciju. Naime, coworking hub centar pružaće i obezbeđivaće savetodavnu podršku korisnicima centra, kao i budućim preduzetnicima. Sa mrežom partnera iz OCD-a i biznis sektora pružaće redovne edukacije i informisanje. Raznim predavanjima, seminarima za mlade preduzetnike, pružaće se nova znanja neophodna za njihov razvoj i izlazak na globalno tržište. Edukativne aktivnosti biće održavane u prezentacionom prostoru. Neke od tema koje će se obrađivati su omladinsko preduzetništvo, samozapošljavanje, biznis plan, vođenje finansija, marketing plan…

Kako kažu u TOC-u, ovaj coworking centar predstavljaće i prezentacioni prostor, odnosno moderno opremljen prostor koji bi služio lokalnoj zajednici za održavanje radionica i raznih izložbi, promocija, tribina. Predstavljaće i prostor za rad i delovanje omladinskih i drugih organizacija civilnog društva, ali i trening centar, opremljen po visokim tehničkim standardima koji pruža mogućnost korišćenja multimedijalne opreme. Ovako opremljen prostor imao bi sve neophodne resurse i služio bi OCD da sprovode svoje aktivnosti, realizuju semirare, edukacije, promocije i izložbe.

-Već smo počeli sa sređivanjem prostora za kreativno delovanje, kao i sa prikupljanjem sredstva za nastavak radova. Najveću pomoć očekujemo od donatora, lokalnih firmi i preduzetnika, kao i samih građana, kako bismo svi zajedno radili na tome da Zaječar što pre dobije moderan prostor za kreativno delovanje, kakav i zaslužuje i time pored Beograda, Niša, Užica i Novog Sada bude uvršten u Co-working mapu Srbije, dodaju u Timočkom Omladinskom Centru.

Dodaj komentar