fbpx
Kultura

Treće festivalske večeri u Zaječaru, “Zoranov brk” pripao glumici Jasni Đuričić

FOTO: zajecaronline.com

Apaluz i suze za predstavu „Dok nas smrt ne razdvoji“ po tekstu Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića. Zaječarska publika nagradila je glumce ove predstave gromoglasnim aplauzom. “Zoranov brk” pripao je glumici Jasni Đuričić.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Pozorišni komad „Dok nas smrt ne razdvoji“, izveden je treće večeri 28. Pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. “Zoranov brk” stručni žiri je dodelio Jasni Đuričić za ulogu Ljubića.

Jasna Đuričić, glumica; FOTO: zajecaronline.com

“Osetili smo tokom igranja da se publici predstava dopala, da je Zaječar sa nama. Ovakav odaziv imamo svuda, gde god da igramo. I to samo govori o univerzalnosti teksta Mire Furlan koji je baziran na njenim autobiografskim činjenicama. Ali istovremeno je nažalost, ovo jedna univerzalna priča, jer svi živimo tu pošast kancera i uopšte teških bolesti. To se nikada ne tiče samo jednog čoveka, nego se tiče čitave familije, uže i šire.

Bez obzira što publika mnogo plače na ovoj predstavi, od prvog dana, prve probe na ovom tekstu, ja sam uverena da ova predstava slavi i život. U pozorištu je danas veoma malo katarze, a ova predstava to sigurno ima”, istakla je glumica Jasna Đuričić.

FOTO: zajecaronline.com

Ova glumica je već dobila nagradu “Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju, ali “Zoranov brk” nije nikada do sada.

Pored Jasne Đuričić, u predstavi igraju Predrag Miki Manojlović, Anita Mančić, Jovana Gavrilović.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

“Moram da priznam da nisam često bila u Zaječaru na festivalu. Mnogo mi je drago, sve što je u vezi sa Zoranom i baš sam ponosna. Bilo ko od nas je mogao da dobije “Zoranov brk” i verujem da je žiriju bilo teško. Anita i ja smo non stop na sceni, to je neka igra i jako zanimljiv zadatak da se mi nikada ne vidimo. Ovo je sigurno i njen “brk”, kazala je Đuričić.

U znak zahvalnosti za učešće na ovom festivalu, posebnu nagradu dobio je i glumac Predrag Miki Manojlović.

Predrag Miki Manojlović, glumac; FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

2. Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru: Izvedena monodrama “Кrojcerova sonata”

U Centru za kulturu u Kotlujevcu druge večeri na Festivalu malih pozorišnih formi, publika je uživala u monodrami “Кrojcerova sonata” Teatra Кabare iz Tuzle, u izvođenju glumca Vlada Кeroševića. Po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, a po motivima adaptacije Nensi Haris, predstavu je režirao Nebojša Bradić.

“Кrojcerova sonata“ predstavlja Tolstojev konačan obračun sa društvom, moralom i na kraju sa samim sobom. Glavni junak potpunim strancima u vozu priča svoju životnu priču, sećajući se svoje mladosti i života rastrzanog između opsesije i osvete. Pogođen ženinom naprasnom slobodom i njenim uživanjem u umetnosti, postaje ljubomoran i ubija je. Кroz glavnog junaka Tolstoj iznosi svoje ideje o braku, prevari, ljubomori.

Ulogu je sjajno izneo Vlado Кerošević, glumac i profesor na Akademiji dramskih umetnosti Univerziteta u Tuzli.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

“Ovo je predstava koja me je u potpunosti ispunila kao glumca, premijeru je doživela 2012. godine povodom obeležavanja 35 godina mog umetničkog rada. Кada mi je Nebojša Bradić ponudio da radimo ovaj komad, i kada sam pročitao tekst, u trenutku mi se učinio malo nesceničan. Ali kada sam dobio dramaturšku verziju Nensi Haris iz Londona, onda sam se na prvu zaljubio u tekst. Napravili smo sjajnu monodramu koja je puno puta igrana na brojnim festivalima i ovenčana mnogim prestižnim nagradama”, rekao je Vlado Кerošević.

On je dodao da je ovo monodrama u klasičnom smislu te reči, i da kao takva uvek pronađe put do srca publike, a što je primetio i da se dogodilo u Zaječaru.

Кerošević je pozdravio i ideju Festivala male forme, jer kako kaže mnogi glumci sa prostora bivše Jugoslavije, imaju potrebu da se izraze kroz tu malu formu monodrame i tako naprave vrlo kvalitetne i značajne predstave .

“Ovo što je uradilo zaječarsko pozorište otvaranjem paralelnog Festivala je sjajan potez. Inače čast mi je da budem deo Festivala koji nosi ime Zorana Radmilovića, glumca kome se klanjamo mi umetnici sa svih meridijana” dodao je glumac i profesor Vlado Кerošević.

U ponedeljak je na repertoaru “Zoranovih dana” predstava „Sjećaš li se Doli bel“ Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića. Početak je u 20 sati.

U Centru za kulturu u Kotlujevcu od 18 sati, publika će moći da pogleda monodramu “Lov na srne“. Igra Srna Lango koja potpisuje i tekst i režiju.

U okviru pratećeg programa u galeriji Istorijskog arhiva Timočke Krajine otvorena je izložba radova Miloša Šobajića “U čast Zoranu Radmiloviću“.

Dodaj komentar