Društvo

Tokom protesta u Beogradu uhapšeno 18 lica

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
BBC / Ispred zgrade je kordon policije. Isped policije se čulo skandiranje „pustite nam drugove"

Lideri opozicionog Saveza za Srbiju zatražili su na protestu ispred zgrade Policijske uprave grada Beograda da do ponedeljka, 18. marta u 15 sati budu oslobođeni privedeni demonstranti ili će ponovo pozvati građane na okupljanje.

Tokom protesta u subotu i nedelju, u Beogradu je privedeno je 18 lica – devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog krivičnih dela, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

„Od devet lica procesuiranih pred nadležnim sudom sedam njih je zbog slučaja vođenog po hitnoj proceduri i šest njih je osuđeno zatvorom do 30 dana, jedan novčano, dok se protiv dva lica vodi prekršajni postupak“, rekao je Rebić za RTS.

On je objasnio da se radi o licima koja su se na „drzak i bezobziran“ način ponašali prema zaposlenima u RTS-u i prema policijskim službenicima, a da je policija postupala zakonito i krajnje uzdržano.

„Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresivnijim počiniocima, koji su najviše ugrožavali bezbednost.

U svim ostalim slučajevima išli smo sa upozorenjima.

Krajnje uzdržano smo reagovali“, rekao je Rebić i dodao da će unutrašnja kontrola ispitati da li je eventualno došlo do prekoračenja.

Rebić je rekao da je šest policajaca povređeno i dodao da će nakon ovih događaja promeniti taktika policije.

BBC / Okupljeni su okružili Predsedništvo, duvaju u pištaljke i uzvikuju „Vučiću, lopove“ i „AV, AV“

Povodom zahteva Boška Obradovića da privedena lica budu puštena, Rebić je rekao da je Srbija pravna država i da se policija ne meša u odluke drugih nadležnih organa i ne može da utiče na odluku da se uhapšeni demonstranti oslobode.

On je rekao da, ako je nadležni sud doneo odluku o zadržavanju uhapšenih do 30 dana, policija to ne može da menja.

On je naveo da nije tačna informacija da je policija uhapsila decu, budući da najveći broj uhapšenih ima 20, a neki i 40 godina.

Podsećamo pristalice opozicije su tokom jučerašnjeg dana blokirale zgradu Predsedništva Srbije, tokom konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je poručio da neće razgovarati sa liderima ovog pokreta.


Sedmorica prekršajno osuđena zbog upada u zgradu RTS-a

Zbog subotnjeg upada u zgradu RTS-a i kršenja Zakona o javnom redu i miru i uznemirenja zaposlenih, Prekršajni sud u Beogradu osudio je ukupno sedam osoba.

Pored 19-godišnjeg P.C. koji je osuđen na 30 dana zatvora po hitnom postupku, u nedelju uveče zbog „drsko i bezobzirno ponašanje izvršeno u grupi“, istu kaznu zbog istog prekršaja dobili su M.S, S.V, N.D, K.T. i M.D, precizirao je za Tanjug predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Sedmi osuđeni S.S, koji je šutirao flaše prema policiji, dobio je novčanu od 20.000 dinara.

Osuđeni na zatvorske kazne će odmah biti upućeni u zatvor na izvršenje kazne, jer žalba na ovu odluku ne odlaže izvršenje, ali svakako imaju pravo da ulože žalbe, dodao je Marinović.

Do ovih prekršaja došlo je u okviru protesta „1 od pet miliona“ kada su u vreme emitovanja drugog Dnevnika RTS demonstranti upali u zgradu RTS, predvođeni liderima dela opozicije.


SzS traži da se puste svi privedeni

Opozicioni Savez za Srbiju zatražio je danas da budu pušteni svi privedeni zbog protesta, koje, ističu, smatraju političkim zatvorenicima, i da je rok vlastima za njihovo oslobađanje do 15 sati.

SzS u saopštenju tvrdi da je uhapšenima bez osnova dosuđeno 30 dana pritvora.

Dodaj komentar