Društvo Izdvajamo

ŠVS: Doneta preporuka o načinu organizacije obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara

gradska uprava

Na današnjoj sednici Štab za vanredne situacije grada Zaječara doneo je preporuku o radu osnovnih i srednjih škola, i to:

Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i člana 6. Odluke o obrazovanju Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, Štab za vanredne situacije grada Zaječara je na sednici održanoj 21.11.2020. godine, doneo

PREPORUКU

o načinu organizacije obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara

​I Počev od 23.11.2020. godine do stvaranja povoljnije epidemiološke situacije u sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 PREPORUČUJE SE svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara, organizovanje vaspitno-obrazovnog rada na taj način što će umesto sprovođenja neposredne nastave preći na nastavu na daljinu, prenosi zajecar.info.

O b r a z l o ž e nj e

​U Gradu Zaječaru, uvidom svakodnevne izveštaje Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, primećuje se trend naglog pogoršanja epidemiološke situacije u ovom Gradu zbog širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i naglog povećanja broja obolelih osoba svih starosnih doba.

​U neposrednim razgovorima sa direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zaječara obavljenom dana 20.11.2020. godine utvrđeno je da je do navedenog dana u Medicinskoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 nastavnika i 4 učenika, dok su 9 učenika i nastavnik u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u Gimnaziji u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 6 učenika, dok su 32 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u Tehničkoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 učenika, dok su 9 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u Ekonomskoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 1 nastavnika i 2 učenika; u O.Š. „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 1 učenika, dok su 20 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u O.Š. „Desanka Maksimović“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 učenika, zbog čega se celo odeljenje osmog razreda nalazi u kućnoj izolaciji; u O.Š. „Ljuba Nešić“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 1 zaposlenog i 1 učenika; u O.Š. „Đura Jakšić“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 nastavnika i 1 učenika, dok su 4 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u O.Š. „Hajduk Veljko“ u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 6 zaposlenih i 13 učenika, od kog broja su neki učenici u kućnoj izolazici kao posledica kontakata sa obolelima; u osnovnoj školi u Velikom Izvoru potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 1 učenika, dok u ostalim seoskim osnovnim školama trenutno do napred navedenog datuma nije bilo zaraženih lica.

​Imajući u vidu da je poslenjih dana na teritoriji Grada Zaječara (grad i sela) primećen trend naglog skoka broja zaraženih (svakodnevno više od trideset lica kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19), kao i zbog celokupne epidemiološke situacije na teritoriji zaječarkog okruga koja se ocenjuje kao nepovoljna, predlog je većine direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zaječara, da ukoliko se organizuje nastava na daljinu da ona bude organizovana za sve osnovne i srednje škole, jer bi u suprotnom navedena mera bila obesmišljena s obzirom da postoji nastavno osoblje koje radi u više škola. Takođe, primećuje se da u zajedničkom školskom dvorištu srednjoškolskog centra učenici ne poštuju u potpunosti mere koje su propisane zarad sprečavanja širenja navedene zarazne bolesti (ne koriste ili nepravilno koriste masku, ne drže propisanu distancu/odstojanje između sebe) za vreme školskih odmora, te je i to razlog predlaganja organizovanja nastave na daljinu.

​Sa svega navedenog Štab za vanredne situacije Grada Zaječara PREPORUČUJE svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara, organizovanje vaspitno-obrazovnog rada na taj način što će umesto sprovođenja neposredne nastave preći na nastavu na daljinu.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA ZAJEČARA

Izvor: zajecar.info

Štab za vanredne situacije grada Zaječara doneo ZAКLJUČAК o organizaciji rada predškolske ustanove „Đulići“

Na današnjoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije Zaječara donet je zaključak o radu PU “Đulići” koja glasi:

Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i člana 6. Odluke o obrazovanju Štaba za vanredne situacije grada Zaječara Štab za vanredne situacije grada Zaječara je na sednici održanoj 21.11.2020. godine, doneo

ZAКLJUČAК

o organizaciji rada predškolske ustanove „Đulići“

​I Počev od 23.11.2020. godine do 30.11.2020. godine OBUSTAVLJA SE prijem dece dveju jaslenih grupa (10 i 30) u vrtiću „Đurđevak“ PU „Đulići“, čije je sedište u Zaječaru, ul. Nas.Кraljevica bb, po preporuci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, prenosi zajecar.info.

​II Počev od 25.11.2020. godine do stvaranja povoljnije epidemiološke situacije u sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u PU „Đulići“ u Zaječaru vrši se prijem dece čiji su roditelji/zakonski zastupnici/staratelji radno angažovani kod poslodavca. Za prijem dece potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:

​-potvrda poslodavca kojom se dokazuje da roditelj/zakonski zastupnik/staratelj ima obavezu radnog angažovanja kod poslodavca;

​-potvrda pedijatra ne starija od sedam dana da je dete zdravo i uredno vakcinisano (nakon odsustva deteta zbog bolesti, kao i nakon bilo kog odsustva deteta dužeg od sedam dana).

Štab za vanredne situacije grada Zaječara

Izvor: zajecar.info

1 komentar

  • pa deca iz kotlujevca vec idu na daljinsku nastavu..odavno vec komandante.zahvaljujuci tebi…

Dodaj komentar