Društvo

Svetski dan bez automobila: Možemo li kao društvo bez ovog prevoznog sredstva?

Današnji dan se obeležava u nadi da će se ljudska svest makar malo probuditi. Kada je reč o zagađenosti vazduha, jedno je sasvim tačno – svi smo krivi! Zagađenje koje izazivaju automobili je veliko i šteti zdravlju. Međutim, neminovno je da jedna prosečna porodica ne može funkcionisati bez automobila. Kako pronaći balans?

Svetski dan bez automobila, obeležava se svakog 22. septembra od 2000. godine, pa sve do danas, a podstiče ljude raznih profesija da na posao odu baš pomoću bicikla. Prvi automobil osmišljen je još u 19. veku, a od tad je postao prevozno sredstvo koje je nužno imati.

ilustracija/pixabay.com

Međutim, korišćenjem ovih vozila, kroz vreme, nastalo je veliko zagađenje vazduha. Visok nivo zagađenja vazduha nas opominje na prisustvo stranih materija u vazduhu za koje nije pogodno da se tamo nalaze.

Korišćenjem automobila povećava se i nivo ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi. Ovaj dan ne pokušava da nas odvrati od vožnje automobila, ali i te kako pokušava da nam ukaže na druge alternativne vidove prevoznih sredstava.

Dodaj komentar