Društvo

Sveti Vrači – zaštitnici lekara i farmaceuta

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Sveti Vrači, posvećen Kozmi i Damjanu, braći čudotvoraca koji su jednim polaganjem ruke lečili sve bolesti.

Sveti Vrači su bili rođena braća, lekari, rodom iz Rima. Veruje se da su kao deca kršteni i u skladu sa verom vaspitani. O vaspitanju najbolje govori priča da su nasledili veliko imanje, koje su podelili onima koji su živeli u bedi. Postali su čuveni po svom čudotvornom radu za koji nisu tražili nikakvu nadoknadu, samo su zahtevali od izlečenih da veruju u Hrista.

Praznik Svetih Vrača obeležava se danas u mnogim pravoslavnim domovima i zdravstvenim ustanovama. Sveti Vrači se obeležavaju zbog želje i uverenja da će Bog sačuvati ljude od teških bolesti i pomoći im da budu dobrog zdravstvenog stanja tokom cele godine.

Ljudi koji boluju od teških bolesti na današnji dan se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko im se zdravlje vrati. Na današnji dan nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne one koji iziskuju visinu. Narod kaže da se današnji dan posvećuje molitvama za zdravlje i ozdravljanje svih bolesnih.

Kako kažu naši stari i mudri, današnji praznik treba provesti kraj najbližih, bez dužih putovanja.

Dodaj komentar