Društvo

Sve više smrtnih ishoda zbog sintetičkih droga

FOTO: zajecaronline.com

U Evropi godišnje umre oko 8 hiljada ludi zbog konzumiranja psihoaktivnih supstanci. Sve popularnije su i sintetičke droge, koje dolaze u novim oblicima. O svemu ovome govorilo se na radionici povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, u zaječarskom Crvenom krstu.

Na radionici, održanoj u prostorijama Crvenog krsta u Zaječaru, građani su mogli da se informišu o drogama, a pre svega o novim sintetičkim drogama, koje uzimaju sve više maha kod omladine.

Nova vrsta droga, predstavljena je u raznim oblicima i teško se prepoznaje. Omladina može da je nabavi svuda, najčešće u današnje vreme preko društvenih mreža. Dizajnerske droge su jeftine smese sa psihofizičkim dejstvom, istakla je na radionici dr Sanela Radisavljević.

“Nisu u igri samo sintetičke droge, već i razni lekovi za smirenje. Sve više dece uzima lekove, jer nisu svesni opasnosti bolesti zavisnosti. Cilj ovakvih radionica je davanje informacija deci, roditeljima i prosvetnim radnicima o novim drogama. Pre svega, neophodno je formirati rad u mikrosredini. Na žalost, roditelji mogu deci da pruže samo 30% informacija o drogama.

To su droge koje se prave u kućnim uslovima, a informacije o njima dostupne su na internetu. S obzirom da je reč o drogama koje sadrže kombinaciju različitih supstanci, nama lekarima je teško da prepoznamo kod konzumenta šta je koristio i na taj način dolazimo u situaciju da se borimo za nečiji život“, rekla je dr Sanela Radisavljević, saradnik Crvenog krsta u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

Na trećem mestu u Evropi, a na prvom mestu od sintetičkih droga je MDMA (ekstazi), a zatim spid. Sipid, trava i amfetamin najzastupljenije su droge i u Zaječaru i okolini.

Predavanja i radionice na ovu temu, biće nastavljene od septmebra u zaječarskim školama.

Rezolucijom 42/112, iz 1987. godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Ovogodišnji slogan akcije nosi naziv „Zdravlje za pravdu, pravda za zdravlje!”. Akcija ima za cilj da istakne važnost prevencije i borbe protiv zloupoptreba droga i istakne značaj upražnjavanja zdravih stilova života.

Dodaj komentar