Društvo

Sutra je Velika Gospojina, zaštitnica Svete Gore

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 28. avgusta, obeležavaju Veliku Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen vaznesenju presvete Bogorodice.

Crkveni naziv sutrašnjeg praznika je Uspenije Presvete Bogorodice, jer se smatra da se tada Majka Božija, majka Isusa Hrista, vinula u nebo. Bogorodica je zaštitnica Svete Gore i posvećeni su joj mnogi manastiri i crkve.

U Srbiji se veruje se da je ona zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki. Zato na današnji dan dame ne bi trebalo ništa da rade, već da dan posvete poštovanju Bogorodice.

Brojni su manastiri i crkvice posvećeni ovoj svetiteljki. Njen kult je veoma razvijen kod Srba, pa skoro svaki dom ima ikonu Presvete Bogorodice.

Veruje se da boja sastrugana sa Ikone Presvete Bogorodice pomešana sa vodom i popijena baš na njen praznik, pomaže u lećenju mnogih ženskih bolesti.

Takođe, veruje se da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju lekovita svojstva. Beru se borovnice i lekovito bilje, a veruje da se će ono doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

Dodaj komentar